Bali

Monkey Forest Ubud | Wat te doen in Ubud, Bali.

Het Monkey Forest in Ubud is een populaire bezienswaardigheid in Bali. In het natuurreservaat vind je eeuwenoude bomen, vele tempels, kleine rivieren en meer dan 1000 apen. Het is een mooi gebied, maar wat het zo bijzonder maakt zijn de apen die hier los lopen. Lees hier onze tips voor een bezoek aan het Monkey Forest, Ubud in Bali.


Het verhaal van Monkey Forest, Ubud

Het Monkey Forest in Ubud is opgericht en behouden op basis van het concept Tri Hita Karana. Tri Hita Karana is een van de oude filosofieën in het hindoeïsme. Deze filosofie is erop gericht dat mensen in harmonie leven met de omgeving en natuur om hen heen. Voor meer dan 1000 apen is het natuurreservaat een toevluchtsoord, welke een spirituele betekenis hebben voor de lokale bevolking.

Hiernaast in het Monkey Forest het hart van Ubud, zijn er zeldzame planten, planten voor rituele doeleinden, en is het een natuurlijk laboratorium voor onderwijsinstellingen.

Vervoer naar het Monkey Forest, Ubud

Wij raden je aan om met de scooter naar het natuurreservaat te gaan. Het is veruit de makkelijkste manier om jezelf te verplaatsen op het eiland.

Mocht je liever niet zelf willen rijden dan kan je kiezen uit de volgende opties:

 • Taxi: Verblijf jij niet in Ubud, kies dan voor een taxi. Je hebt verschillende maatschappijen zoals Grab-taxi. Daarnaast kan je vaak bij je hotel of hostel een taxi regelen.
 • Pendelbus: Er rijdt de hele dag door een pendelbus vanaf het centrum naar het natuurreservaat. Een ritje duurt ongeveer 15 minuten.
 • Wandelen: Het natuurreservaat ligt op een ongeveer 15 minuten lopen van het centrum van Ubud. Aangezien het verkeer erg ‘chaotisch’ is, vinden wij dit een betere optie dan de pendelbus.
 • Scooter: Zoals hierboven aangegeven. De scooter is veruit de makkelijkste manier om naar het park te komen. Houd er rekening mee dat je een kleine vergoeding betaald voor het parkeren van je scooter bij het park.

Het is daarnaast ook mogelijk om een dag tour te boeken. Er zijn verschillende tours beschikbaar op de site van Getyouguide.nl. Super handig! Dan hoef jij je nergens meer druk om te maken. Instappen en gaan!

Tip: Dit is de exacte locatie van het Monkey Forest in Ubud.

Lees meer | De ultieme reisroute door Bali en omliggende eilanden
Lees meer | Wat te doen in Canggu, Bali? Bekijk alle tips!

Wat is er te zien in het Monkey Forest?

Je kan gemakkelijk 2 uur lang rondlopen en genieten van de omgeving. Het natuurreservaat is naar ons idee één grote bezienswaardigheid met een oppervlakte van 30,8 hectare. Maar je kan hem opdelen in de volgende 3 punten:

De apen: Er leven meer dan duizend Balinese langstaart apen in het Monkey Forest in Ubud, opgesplitst in verschillende groepen. Ze leven hier vrij en je zal dan ook geen barrières of hekken tegenkomen. De apen blijven voor een groot deel in het park omdat ze hier 3 keer per dag gevoerd worden door het personeel. Echter, zal je door heel Ubud apen tegenkomen.

Het is een unieke ervaring die je zeker niet gemist wilt hebben.

Tip: Je kan de apen niet meer zelf voeren. Dit hebben ze voor de veiligheid van de apen en de gasten in het park gedaan.

Het bos: Het heilige bos is een belangrijk onderdeel van het Balinese erfgoed, maar ook van het dagelijks leven. Het is dus niet alleen een toeristische attractie maar ook een belangrijk deel van het spirituele en economische leven van de bevolking. Daarnaast is het een belangrijke plek voor onderzoekers.

In het Monkey Forest in Ubud groeien meer dan 115 soorten bomen, waarvan er vele als heilig worden beschouwd. De lokale bevolking brengt daarom vaak offers aan de geesten van de bomen. Het is daarom belangrijk dat wij ons als gasten (toeristen) niet van de looppaden afwijken.

De tempels: Je vind in het Monkey forest ook oude tempels van de 14e eeuw. De tempels worden gebruikt om goden te aanbidden en zijn heilig voor de lokale bevolking. Je kan deze tempels als gast niet betreden.

Toegangsprijzen en openingstijden van Monkey Forest, Ubud

Het Monkey Forest in Ubud is elke dag open van 8.30 – 18.00 uur. Je kan tickets kopen bij het loket voor het park tot 16:00 uur.

Ticketprijzen: 
De ticketprijs voor volwassenen is IDR 80.000 (€4,75)
Een ticket voor kinderen IDR 60.000 (€3,50)

Tip: Wil je meer informatie? Kijk dan op de officiële website.

Is het Monkey Forest in Ubud veilig?

Helemaal veilig kunnen we niet zeggen. Ondanks dat het een hele toffe ervaring is, waren er momenten dat wij het erg ‘spannend’ vonden. Sommigen apen zijn namelijk erg brutaal en onvoorspelbaar.

Tijdens ons bezoek was er een aap die even een kijkje wilde nemen in onze tas. Geen probleem zou je denken… maar hij raakte gefrustreerd omdat de rits niet openging. Toen wij rustig onze tas wegtrokken werd hij erg boos, liet zijn tanden zien en begon te blazen.

Je kan het ze niet kwalijk nemen, maar het was geen prettig gevoel. De apen associëren toeristen met eten en komen dus graag even bij jou kijken. Veel apen zijn echter heel rustig en komen alleen even naast of bij je zitten. Schrik dus niet als er een aap op je springt. Het is belangrijk dat je kalm blijft en rustig weg loopt of opstaat.

Je hoeft niet bang te zijn om gebeten te worden als jij je houd aan de veiligheidsrichtlijnen. Apen zijn van nature niet agressief en ze zullen zich alleen verdedigen als ze bedreigd worden. De vuistregel is om de apen niet in de ogen te kijken of je tanden te laten zien, aangezien apen dit kunnen zien als een vorm van agressie.

Veiligheidsrichtlijnen van Ubud Monkey Forest

Wij zijn te gast in het Ubud Monkey Forest en daarom vraagt het natuurreservaat om de volgende richtlijnen te respecteren. Je vind deze richtlijnen bij de ingang en op de officiële website. Hier zijn ze in het kort:

 • Raak de apen niet aan: Het klinkt logisch maar toch doen veel mensen dit. De apen kunnen hiervan schrikken en agressief reageren.
 • Raak niet in paniek: Wanneer apen dicht bij komen of op je springen, blijf dan rustig. Laat eventueel het eten dat je in je hand hebt vallen en loop weg.
 • Ren niet weg en ga ook niet schreeuwen: Wanneer apen je naderen, blijf kalm en schreeuw niet. Vermijd schreeuwen, want dit kan hen bang maken.
 • Kijk de apen niet in de ogen: Hierdoor kunnen ze apen zich bedreigd voelen.
 • Neem geen voedsel mee en voer de apen niet: Apen ruiken al het voedsel dat je bij je hebt. Dus ook het voedsel in je tas. Als apen dit niet te pakken kunnen krijgen kunnen ze erg agressief reageren.
 • Breng geen plastic / papieren zakken mee: Om het bos schoon te houden en te voorkomen dat apen ermee gaan spelen.
 • Zorg voor je persoonlijke bezittingen: Zorg ervoor dat sieraden en zonnebrillen zijn opgeborgen in je tas. Controleer ook of je tas goed is dichtgeritst.

Wij hopen dat deze informatie jou helpt met het plannen van jou reis naar Kroatië. Heb je nog vragen? Dan kan je ons altijd een bericht sturen via Instagram.

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

No Comments

  Leave a Reply