De Malerweg, één van de top 10 mooiste hikes van Europa
Duitsland

De Malerweg, één van de top 10 mooiste hikes van Europa.

Het is één van de mooiste hikes van Europa, de Malerweg in Duitsland.  Nooit had ik gedacht dat ‘wandelen-in-de-natuur’ de omschrijving van mijn ideale vakantie zou zijn. Alleen al het woord ‘wandelen’ vind ik saai en langzaam klinken. Ik houd van avontuur. Rennen, springen, klimmen, buiten de gebaande paden ronddwalen & verdwalen. Ja, avontuur noemen we dat. Het woord ‘wandelen’ vervang ik dan ook vaak door ‘hiken’. Dit zorgt voor veel gelach bij mijn vrienden. ‘Hiken’ is vandaag de dag namelijk super hip-and-happening en zo kan ik zonder te blozen schrijven over mijn heerlijke wandelvakanties. Laat je opslurpen door de natuur. Wordt eens écht moe, door een hele dag inspanning en haal het kind in jezelf naar boven met ‘next-level-spoorzoeken’. De Malerweg is dichterbij dan je denkt!


Vervoer naar de Malerweg

Wij raden je aan om met de auto naar de Malerweg in Duitsland te rijden. Als je géén auto tot je beschikking hebt kies er dan voor om met de trein te gaan. Vanuit Nederland kan je met de trein naar Dresden reizen en vervolgens vanaf Dresden met de trein naar Stadt Wehlen. Kijk op de site van NSInternational voor de actuele tijden en prijzen.

De Malerweg

Draai de snelweg op richting Duitsland en stuur koers aan op Dresden. Een klein uurtje voor Dresden stuur je wat meer naar rechts en word je opgezogen in een andere wereld; genaamd de Sächsische Schweiz. De Sächsische Schweiz is een betoverend mooi natuurgebied met bizarre rotspartijen, grote tafelbergen, ruige ravijnen en heel veel bomen, bos, woud.

Door de Sächsische Schweiz loopt de Malerweg. Een meerdaagse trektocht die zijn naam heeft te danken aan de vele schilders die door het bos liepen om inspiratie op te doen voor hun meesterwerken. Maler betekend ook letterlijk ‘schilder’ in het Duits.
Vanaf de vele rotsformaties heb je bij zonsopkomst en zonsondergang vrijwel elke keer een kleurenspektakel.

De Route

De gehele trektocht is 112 km en bestaat uit 8 dag-etappes met een afstand tussen de 11 km tot 18 km per dag. De route start in het plaatsje Liebethal en eindigt in Pirna, vlak tegen de Tsjechische grens. Een dagtocht van 11 km klinkt misschien als als drie uurtjes wandelen per dag. Echter is dit bij de Malerweg wel anders. Je loopt tijdens je route over grote rotspartijen waardoor het merendeel van de tocht bestaat uit trappen, ladders, afdalingen in diepe ravijnen en een klimtocht omhoog. De tocht is niet moeilijk, maar wel een sportieve uitdaging. 

Wij vinden de tocht zo ontzettend mooi en hebben het daarom al 2 keer gelopen. Een keer aan het einde van de winter (maart) en in hartje-zomer (augustus). Kijk op de site van NSInternational voor de actuele prijzen.

Tip: Je kan de route gemakkelijk inkorten. Wij hebben er een 4 dag-etappes van gemaakt – puur omdat we helaas maar een beperkt aantal vakantiedagen per jaar hebben. Wil je het combineren met een roadtrip of kort bezoek aan dit gebied? Kies er dan voor om een één dags-etappe te lopen. Meer informatie over de verschillende Malerweg-etappes? Kijk dan eens hier.

Trektocht van Stadt Wehlen naar Schmilka

Waarom van Stadt Wehlen naar Schmilka: De etappes van Stadt Wehlen naar Schmilka gaan precies door het nationale park. Waarbij de eerste dag-etappe (Stadt Wehlen naar Hohnstein) een fijne wandelroute is om mee te beginnen. Als je hier begint ga je namelijk geleidelijk dieper het natuurgebied in en de wandelroutes stap voor stap uitdagender worden. Daarnaast is de tocht vanaf Schmilka terug naar je auto gemakkelijk. Bij aankomst in Schmilka kan je met een pondje de rivier de Elbe overstekken naar het treinstation. Hier vandaan vertrekt een trein naar Stadt Wehlen en dus weer terug naar je auto. 

Parkeren: Bij Stadt Wehlen hebben wij de auto geparkeerd. Hier startte onze trektocht. Houd er rekening mee dat je bij een meerdaagse hike eerst naar het toeristeninformatie punt in het dorp moet! Je hebt namelijk in Stadt Wehlen twéé parkeerplaatsen. Eén in het dorpje aan de rivier de Elba, waar je maximaal 24 uur mag parkeren. Deze parkeerplaats moet je dus niet hebben als je meerdere dagen aaneengesloten gaat hiken.

De andere parkeerplaats bevindt zich net buiten het dorpje boven aan de heuvel. Je ziet de parkeerplaats direct langs de weg wanneer je richting Stadt Wehlen rijdt. Echter staat ook hier een parkeerautomaat die kaartjes afgeeft voor maximaal 24-uur. Wanneer je de auto voor meerdere dagen wilt parkeren moet je eerst het toeristeninformatie punt rijden, welk zich in Stadt Wehlen op het dorpsplein bevindt. Hier kun je een speciaal parkeerticket kopen voor meerdere dagen. Echt lieve lezers, rijdt eerst naar de toeristeninformatie voor je meerdaagse parkeerticket. Het is een flinke, steile klim tussen de parkeerplaats op de heuvel en het dorpsplein en deze doe je liever niet 2x… 

Na het parkeren van de auto, wandel je richting Stadt Wehlen en start je met de trektocht. De Malerweg wordt aangegeven met bordjes – af en toe even speuren, maar dat brengt wat avontuur. Je hebt dus geen wandelkaart of kompas nodig.

Tip: Vind je het toch spannend om volledig op het ‘spoorzoeken’ te vertrouwen? Bij het toeristeninformatie punt hebben ze handige gidsen met routebeschrijvingen en extra informatie over de tocht.

Bastei brug: Vlak na het begin in Stadt Wehlen kom je bij de Bastei brug. Deze toeristische hotspot is populair en daardoor erg druk. Laat je hierdoor niet afschrikken, het zijn voornamelijk dag-toeristen die met een huifkar aankomen en daarna weer teruggaan naar stadt Wehlen. De rest van de route is het veel rustiger en wordt je volledig opgeslokt door de natuur. 

Overnachten: Langs de Malerweg heb je verschillende campings waar je kunt overnachten. Kies jij voor een camping? Houd er dan rekening mee dat je zelf al je kampeerspullen moet meenemen tijdens je trektocht. Wij hebben ervoor gekozen om te overnachten in pensions. Hierdoor heb je tijdens het hiken alleen een rugzak vol snacks, drinken, camera, extra kleding en toiletspullen nodig. 

Beide tochten hebben we op de bonnefooi gelopen en steeds lukte het om een slaapplek te bemachtigen. Echter, raden wij je wel aan om om je overnachtingen van te voren te boeken. De Malerweg is namelijk één van de populairste trektochten van Europa.

Tip: Boek je accommodatie van te voren! Niets is vervelender dan een dag lang hiken om vervolgens nog uren te moeten zoeken naar een slaapplek. Via deze website vind je alle slaapaccommodaties aan de Malerweg.

Wij raden je aan om bij deze twee pensions te verblijven. Het zijn hele fijne plekken, ideaal om weer op te laden voor een nieuwe etappe.

  • Herberge Burg Hohnstein – Hohnstein – etappe Stadt Wehlen naar Hohnstein
  • Buschmühle – Kirnitzschtal Ottendorf – etappe Neumannmühle tot Schmilka

Dineren, ontbijten & lunchen: Tijdens de dag-etappes kom je geregeld langs iconische boshutten waar je van een warme lunch of een kop koffie met een groot stuk taart kunt genieten. Naast het meenemen van een eigen mueslibar als tussendoortje, flink wat water en je portemonnee met cashgeld, zal de Malerweg je voorzien van lekker eten. 

Tip: Cashgeld is echt belangrijk. In Duitsland is het heel gebruikelijk om met cash af te rekenen en vaak is pinnen niet eens een optie. 

De pensions serveren meestal hun ontbijt tussen 07.30 en 09.00 uur. Misschien zou je als fervent hiker vroeger willen beginnen aan je dag-etappe. Wij raden je dit alleen niet aan. De reden is dat de boshutten op de route pas om 12.00 uur opengaan. Als je te vroeg begint met hiken heb je de kans om voor een dichte deur te staan en zo je warme lunch mis te lopen.

Tip: Bij vrijwel alle pensions kan je aanschuiven voor een lekkere avondmaaltijd en een stevig ontbijt.

Wil jij liever niet de route lopen maar wel naar waanzinnige plekken gaan in het nationale park Sächsische Sweiz? Bekijk dan de blog top 5 dingen om te doen in Sächsische Sweiz.

Wil je meer weten over deze trip naar de Malerweg of is er iets uit bovenstaande tekst veranderd? Laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl. Meer reisinspiratie nodig? Neem eens een kijkje op onze bestemmingspagina.

No Comments

    Leave a Reply