Thailand

Dit moet je weten over TukTuk’s in Thailand! | vervoer

Met de Tuktuk door Bangkok, Krabi of Phuket is ervaring die je zeker niet mag missen tijdens je rondreis door Thailand. Vooral een ritje door de drukke straten van Bangkok raden wij iedereen aan. Het is een leuke & snelle manier om je te verplaatsen maar je moet wel rekening houden met een aantal belangrijke punten. Bekijk hieronder onze tips!


Algemene informatie over Thailand

Ben jij bezig met een reisplan voor Thailand? Bekijk dan ook onze tips voor de beste reisperiode, dagbudget en het vervoer naar en in Thailand.

De bekende TukTuk scams

Hoe graag wij ook alleen maar positieve blogs schrijven over Thailand is het goed om de bekende Tuktuk scams te delen. Helaas worden er elk jaar vele toeristen opgelicht. Ondanks dat het meestal gaat om kleine bedragen, raden wij je aan om je goed in te lezen voor je instapt. De vervelende discussies kunnen namelijk gemakkelijk voorkomen worden als jij weet waar je op moet letten!

1. Vraag altijd eerst naar de prijs.

Spreek altijd eerst een prijs af voor je instapt. Dit is het moment waar je goed moet onderhandelen omdat ze soms idiote bedragen vragen voor korte ritjes. Hoe kan je dit controleren? Vraag bij je hotel of hostel na want een taxi rit naar jou bestemming kost. Een rit met de tuktuk mag hier niet ver vandaan liggen.

2. Tuktuk zijn niet goedkoper dan taxi’s

Een ritje met een tuktuk is niet goedkoper dan een rit in een taxi. Het is dus handig als je weet wat een taxi rit ongeveer kost naar jou bestemming. Krijg je een rit aangeboden voor een ontzettend laag bedrag (denk aan 10 Bath, 20 Bath of zelf gratis) dan moet je begrijpen dat ze op een andere manier aan jou gaan verdienen. Je kan er dan van uitgaan dat ze betaald worden om jou bij meerdere winkels af te zetten of dat het onderdeel is van de beruchte gem scams.

Wat is een gem scam?
De gem scam, ook wel edelsteenzwendel, is een van de bekenste oplichtingstechnieken in Thailand. Er wordt beweerd dat deze vorm van oplichting al 20 jaar actief is en door sommige personen bij de Royal Thai Police beschermd wordt.
Hoe gaat het in zijn werk?
Een oplichter biedt jou de mogelijkheid om ‘neppe’ edelstenen/sieraden met hoge korting te kopen bij een juwelier. Via een netwerk van helpers (tuktuk chauffeurs, goed gekleden studenten of zakenmannen), worden touristen ongewenst naar een juwelier gebracht. Deze ‘helpers’ staan vaak op populaire toeristische plekken zoals het Grand Palace, Wat Pho, Khaosan Road, Siam Square of andere tempels of toeristische attracties in Bangkok. Ze vragen vervolgens of dit je eerste keer is in Bangkok of hoelang je al in Bangkok bent. Hierna bieden ze voor een laag bedrag een tuktuk rit aan naar een (zogenaamd) toffe bestemming. Gebeurd dit bij jou? Zorg dat je zelfverzekerd antwoord geeft en vriendelijk aangeeft dat je geen intresse hebt in zijn ‘deal’.

3. Kies niet voor een tuktuk die geparkeerd staat bij een toeristen attractie.

Ondanks dat je waarschijnlijk graag van hoogtepunt naar hoogtepunt wilt reizen, raden we je aan om niet te kiezen voor een tuktuk die stilstaat bij een toeristische attractie. Deze tuktuks (staan er vaak de hele dag) vragen een hoge prijs of zijn onderdeel van een scam zoals hierboven beschreven. Loop een stukje weg van de drukte & houdt vervolgens een tuktuk aan bij de weg. Dit geldt trouwens ook voor taxi’s!

Lees ook: Dit moet je weten over Taxi’s in Thailand! | Vervoer

4. Ga niet met een tuktuk op ‘winkeltrips’ of ‘attractie trips’.

Dit zijn de trips waar je ongewenst van winkel naar winkel wordt gebracht en wordt verplicht om iets te kopen. Als je niks koopt kan de sfeer behoorlijk omslaan en dat is zonde van je tijd. Vaak proberen de chauffeurs je over te halen door te zeggen dat een tempel gesloten is door ‘Buddhist Day’ of ze geven je een andere, vaak logische klinkende, reden.

Tip: Wordt jij op een locatie afgezet waar jij niet naar toe wilt? Blijf dan gewoon zitten en eis dat je naar de opgegeven bestemming wordt gebracht voor afgesproken bedrag.

5. Koop geen toegangskaartjes bij tuktuk chauffeurs

Klinkt misschien logisch, maar soms kan je door de hitte, vermoeidheid of iemand overtuigingskracht overdonderd raken. Onthoudt dat jij altijd meer geld betaald dan bij de attractie zelf, want de chauffeur, de behulpzame gids of winkelier moet er ook aan verdienen. Wordt dit op straat aangeboden, dan raden we je aan om dit te negeren, zelf naar de ingang te lopen en daar je entreekaartje te kopen. Zo voorkom je ook dat je een nep kaartje koopt.

6. Wees zelfverzekerd en laat niet merken dat het je eerste keer is.

Dit klinkt misschien lastig maar dat is het niet. Je hebt een bestemming, je vraagt vriendelijk wat het kost om naar deze bestemming te gaan, als de prijs je bevalt stap je in & je betaald als je aankomt. Wilt de tuktuk chauffeur direct het geld ontvangen? Zeg dan dat hij dit ontvangt zodra hij je heeft afgezet (zoals je ook in een taxi zou doen). Stap uit als hij hier niet mee akkoord gaat en pak een andere tuktuk.

Spannend? Nee absoluut niet! Zolang jij bovenstaande punten in je achterhoofd houdt, zal je vanzelf doorhebben of je met een ‘eerlijke’ tuktuk chauffeur te maken hebt. En… hier zijn er heel erg veel van!

Wij hopen dat deze informatie jou helpt met het plannen van jou reis naar Thailand. Heb je nog vragen? Dan kan je ons altijd een bericht sturen via Instagram.

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.