Met de camper naar Kroatië deze zomer? Dit moet je weten!
Kroatië

Met de camper naar Kroatië, dit moet je weten!

Met de camper of auto naar Kroatië is een absolute aanrader. Je hoeft niet eindeloos te wachten op het vliegveld en je reis start wanneer je de voordeur achter je dicht trekt! Daarnaast is het de perfecte manier van reizen als je wilt gaan kamperen of een rondreis wilt maken. Onderweg kom je door prachtige landen en je kan een unieke route uitstippelen. Binnen Kroatië is reizen met eigen vervoer ook ideaal. Je rijdt gemakkelijk naar alle leuke dorpjes, stranden en de mooiste natuurgebieden. Lees al onze tips over het rijden met de camper of auto naar Kroatië!


Algemene informatie over Kroatië

Ben jij bezig met een reisplan voor Kroatië? Bekijk dan ook onze tips voor de beste reisperiode, dagbudget en het vervoer naar en in Kroatië.

Wat is de afstand van Nederland naar Kroatië?

Vanuit Nederland is het zo’n 1400 km rijden tot aan de grens van Kroatië. Dit is qua afstand te vergelijk met Florence in Italië. Uiteraard is het wel afhankelijk van je start punt in Nederland. Heb jij een vakantie gepland staan in zuid Kroatië? Houd er dan rekening mee dat je nog zo’n 600 km verder moet rijden. Weet jij niet waar je wilt beginnen? Bekijk onze route door Kroatië.

Wat is de beste route van Nederland naar Kroatië?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en hetzelfde geldt voor Kroatië. Zo kan je via België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Italië naar Kroatië of via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Welke route je kiest is geheel afhankelijk van de highlights die jij tijdens je roadtrip wilt zien. Wij hebben gekozen voor de route door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.

De beste en snelste route naar het Noorden van Kroatië is via Keulen, Frankfurt, München, Salzburg, Ljubljana en dan richting de grensovergang bij Slovenië. Je kunt kiezen voor 2 grensovergangen namelijk Koper en Rupa. Wij hebben zelf ervaren dat Koper erg druk is en we hebben hier minimaal 2 uur moeten wachten. Rupa blijkt een stuk minder druk!

Ga je naar het binnenland van Kroatië of richting het zuiden dan kan je beter via Keulen, Frankfurt, Neurenberg en Graz rijden richting Zagreb.

Tip: Probeer vooral de spits rond de grote Duitse steden te mijden en natuurlijk de zwarte zaterdagen. Wij zijn rond 04:00 vertrokken uit Nederland en hebben zo de meeste files vermeden.

Wat kost het om met de camper of auto naar Kroatië te gaan?

Dit is een van de meest gestelde vragen en dat is niet voor niks. Je rijdt door verschillende landen met tolwegen, vignetten en andere benzine prijzen. Maar waar moet je dan rekening mee houden? Wij hebben alles voor de route via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië voor je op een rijtje gezet!

Tolwegen & Vignetten

Duitsland: Om te beginnen is het belangrijk om te kijken of je in Duitsland door de milieuzones rijdt of hier een stop maakt. Is dit het geval? Dan heb je voor Duitsland een milieusticker (€13,95) nodig. Deze kan je gemakkelijk online aanvragen via de site van de ANWB. Blijf je buiten de milieuzones, zoals wanneer je gelijk van Nederland naar Kroatië reist, dan heb je géén milieusticker nodig.

Tip: Wij raden je aan om altijd een milieusticker te kopen, zodat je kan stoppen wanneer je dit wilt of moet. De geldigheid van een milieusticker is onbeperkt, ideaal als je vaker met eigen vervoer op vakantie gaat. Huur je een camper? Vraag dan even na of deze er al op zit.

Oostenrijk: Om door Oostenrijk te rijden heb je een Autobahnvignet nodig. Je hebt in dit geval 3 verschillende soorten.
– Een vignet voor 10 dagen (€12,95 – 14,50)
– Een vignet voor 2 maanden (€27,40)
– En een vignet voor een jaar.
Deze vignetten zijn online te koop bij Tolvignetten.nl en online bij de ANWB. Wil je ze liever niet online bestellen? Dan kan je ze kopen bij de ANWB winkels in Nederland, de Oostenrijkse grensovergang en bij tankstations in Duitsland en Oostenrijk.

Tip: Wij hebben onze vignet voor Oostenrijk online besteld bij tolvignetten.nl. Je betaald een aantal euro meer dan bij de ANWB, maar je ontvangt het vignet binnen een paar uur in je mail. Handig als je op het laatste moment kiest om door Oostenrijk te rijden.

Tolwegen & Vignetten

Naast dat je in Oostenrijk voor de snelweg betaald via een vignet, moet je ook nog voor tunnels betalen. Op de route tussen Nederland en Kroatië liggen twee tunnels.
– De Tauerntunnel (€12,50).
– En de Karawanketunnel (€7,60).

Slovenië: Voor Slovenië heb je ook een vignet nodig. Ook hier hebben ze weer 3 soorten vignetten.
– Een vignet voor een week (€15,00)
– Een vignet voor een maand (€30,00)
– En een vignet voor een jaar.

Tip: Voor Slovenië is het niet mogelijk om je vignet online te bestellen. Houd er dus rekening mee dat je deze bij de grens moet halen. Wij zijn naar de ÖAMTC in Salzburg gereden. Ga je met de een omgebouwde bus? Geef dit dan duidelijk aan. Busjes worden namelijk gezien als transport middel waardoor je veel meer voor je vignet betaald dan campers.

Tanken

Wat je aan tanken kwijt bent hangt af van heel veel factoren zoals type auto of camper, jouw manier van rijden en de route die je kiest. Wij raden je aan om voor je vertrek een benzineprijs check te doen. Wij hebben tijdens onze route naar Kroatië 3 keer getankt namelijk in Duitsland, Oostenrijk en bij de grens van Slovenië. De benzine prijzen in Kroatië liggen hoog ten opzichte van deze landen waardoor je hier wat geld kan besparen.

Overzicht reiskosten van Nederland naar Kroatië

Wat zijn dan de totale kosten? Wij gaan er in dit geval van uit dat je een vakantie van 2 weken hebt geboekt en dat je via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië naar Kroatië rijdt met één stop in Duitsland.

LandItemKostenWaar te bestellen?
DuitslandMilieusticker€13,95ANWB
Tolvignetten.nl
OostenrijkVignet voor 10 dagen€14,50ANWB
Tolvignetten.nl
Vignet voor 10 dagen€14,50ANWB
Tolvignetten.nl
Tauerntunnel (heenweg)€12,50
Tauerntunnel (terugweg)€12,50
Karawanketunnel (heenweg)€7,60
Karawanketunnel (terugweg)€7,60
SloveniëVignet voor 30 dagen€30,00
TotaalTolwegen & vignetten€113,15
Schatting benzine (heenweg)€150,00
Schatting benzine (terugweg)€150,00
TotaalTolwegen, vignetten & benzine€413,15

Extra informatie

Zorg dat je auto of camper van tevoren goed gecheckt is op algemene zaken als het oliepeil en wielprofiel. Je bent in Kroatië verplicht om deze spullen in de auto te hebben liggen: 
– Een gevarendriehoek 
– Een veiligheidsvest
– Verbanddoos
– Reservelampen
– Reservewiel 
– Een brandblusser wordt aangeraden

Tip: Heb jij geen camper en weet je niet waar je deze kan huren? Bekijk onze blogs: Met de campers door Europa, dit moet je weten! & Camper huren? Bekijk onze 5 handige tips.

Wij hopen dat deze informatie jou helpt met het plannen van jou reis naar Kroatië. Liever een complete rondreis boeken? Kijk dan eens op de website van TravelHome. Heb je nog vragen? Dan kan je ons altijd een bericht sturen via Instagram.

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

No Comments

    Leave a Reply