Italië

De beste reisgids voor 1 dag Venetie, Italië

Roadtrip Italie - Venetië
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Venetië, de drijvende stad in Italië. Waar je met de auto niet kan komen en al het transport via boten en bruggen verloopt. Venetië is een van ‘s werelds meest unieke steden en daarom een absolute must-see tijdens een bezoek aan Italië. Deze stad is fotogeniek, heeft prachtige gebouwen en kleurrijke straatjes. Je kan er gemakkelijk een lang weekend verblijven maar ook in één dag kan je veel zien. Bekijk onze tips voor het plannen van de perfecte trip naar Venetië.


Vervoer naar Venetië

Venetië is gemakkelijk te bereiken. Zo kan je per per boot, trein, auto of vliegtuig in deze geweldige stad komen.

Auto/camper: Houd er wel rekening mee dat je niet in Venetië zelf kan komen aangezien hier géén auto’s mogen rijden. Wij hebben onze camper op een gratis kampeerspot gezet, ongeveer 25 minuten lopen van de haven. Bij de haven zijn er ook betaalde parkeermogelijkheden. Vanaf de haven naar het San Marco Plein was ongeveer 30 minuten varen en een retour ticket kosten ons €15,-p.p.

Coördinaten gratis kampeerspot: N45.44025 E12.44280. Je kan deze plek ook vinden met de app Campercontact.

Tip: Wij hebben een camper gehuurd op de website van Camptoo. Op deze website bieden verschillende particulieren en bedrijven hun campers aan, ieder met andere opties, andere verzekeringen en andere huur termijnen. Perfect voor een roadtrip door Europa! Wil je een auto huren voor maar een paar dagen? Kijk dan eens bij Sunnycars.

Vliegtuig: De stad beschikt over twee vliegvelden namelijk Marco Polo Airport & Treviso Airport. Vanaf Marco Polo Airport kan je gemakkelijk per vaporetto (waterbus) naar het centrum van Venetië. Een enkele reis kost €14,- en je kan bij de halte betalen. Deze waterbus stopt onder andere bij het San Marco plein. Kom jij aan op Treviso Airport dan moet je eerst met de ATVO-bus naar Piazzale Roma. Vanaf deze plek pak je de waterbus naar het centrum van Venetië. Dit kost ongeveer €30,-.

Trein: Als je verblijft in de buurt van het Gardameer of Verona dan kan je het best met de trein naar Venetië. Dit is goedkoper dan met de auto.

Tip: Kijk voor de actuele treintijden op Trenitalia.

Vervoer in Venetië

Venetië is autovrij. Bussen, ambulances en zelfs de vuilnisophaaldienst gaan per boot, maar het openbaar vervoer is verrassend eenvoudig te gebruiken. De ACTV-waterbussen varen elke 5 – 15 minuten, afhankelijk van opstapplaats. De tijden kan je op Google maps zien. De standaard prijs voor een enkele reis hiervoor is €7,50. Ben je van plan om meerdere stops te maken kies dan voor een dagkaart/weekendkaart deze zijn beschikbaar vanaf €20,-.

Entree voor een bezoek aan Venetië

Dit klinkt misschien gek, entree betalen voor een stad. Maar aangezien Venetië één van de meest populairste steden is in Europa heeft de overheid besloten om alle dagtoeristen entree te laten betalen. Het bedrag voor het entree is €6,- per dag en tijdens het carnaval wordt het bedrag verhoogd naar €10,- per dag.

Corona 2020: Je betaald sinds september 2020 tijdelijk géén entree voor een bezoek aan Venetië.

Advies voor het plannen van een trip naar Venetië

Planning: Een planning voor vakantie? Ja, dat is ook niet wat wij graag doen! Maar in dit geval kan het ontzettend handig zijn. Denk niet aan een planning uitgestippeld van uur tot uur maar schrijf je top 3 – 5 plaatsen & restaurants op. Als je deze locaties in gedachten houdt, wordt het gemakkelijker om een ​​wandelroute te plannen.

Kies de juiste tijd: Venetië is extreem druk. Wanneer je deze stad ook bezoekt, je zal altijd met honderden andere op het San Marcoplein staan. Om de grootste drukte te ontwijken raden we je aan om Venetië te bezoeken buiten de meest drukke maanden (juni, juli en augustus).

Boekingen: Boek toegangskaarten online voordat je op reis gaat. Je bespaart heel veel tijd door deze online en vooraf te regelen. Zeker als je maar 1 dag in Venetië bent komt een wachtrij van 2 uur niet goed uit. Tickets voor de Basiliek van San Marco, het Dogenpaleis en de meeste andere paleizen en musea kan je gemakkelijk online boeken.

Wat te doen tijdens jouw trip naar Venetië

Eén dag in Venetië is niet veel, laten we eerlijk zijn. Als het mogelijk is plan het dan zo dat je precies 1 volle dag tot je beschikking hebt zodat jij Europa’s beroemdste en meest romantische bestemming kan bezoeken. In vergelijking met veel andere Europese steden is Venetië is compact en uitstekend beloopbaar. Verken de oogverblindende drijvende stad met zijn dromerige grachten, sprookjesachtige gondelvaarten, indrukwekkende kerken, prachtige architectuur en meer must-do’s in deze eendaagse reisgids.

Bridge of sights: Als je met de boot in Venetië aankomt is dit waarschijnlijk de eerste brug die je ziet. Deze brug scheidde het paleis en de gevangenis. Hoewel het hier ontzettend druk is kun je nog steeds aan de kant van het kanaal zitten en de gondels bekijken die voorbij komen. Een mooie plek om je route te beginnen.

San Marco-plein: Géén trip is compleet zonder een bezoek aan dit beroemde plein. Het San Marcoplein is een van de drukste, meest iconische pleinen ter wereld. Veel van de hoogtepunten van Venetië bevinden zich rond dit plein, dus je hoeft niet ver te reizen om ze allemaal te zien. Geniet van de architectuur, geschiedenis, Venetiaanse maskerwinkels, ijswinkels, antiekcafés en loopbruggen.

Basiliek van San Marco: Niet te missen vanaf het San Marcolein is de Basiliek van San Marco. Wij zijn zelf niet naar binnen gegaan maar wij hebben hier wel veel goede verhalen over gehoord. Het gebouw is namelijk net zo indrukwekkend van buiten- als van binnenkant. Koop je kaartje online en verkom dat je in een lange wachtrij komt te staan.

Basiliek Di Santa Maria Della Salute: Bijna precies tegenover het Canal Grande vanaf het San Marcoplein staat de opvallende basiliek van Santa Maria Della Salute. Loop vanaf hier verder westwaarts richting de Galleria dell’Accademia, door de wijk van Dorsoduro. Dorsoduro betekent ‘hardback’ in het Italiaans en dit gebied was lange tijd de ruggengraat van Venetië. Je zult de veel rustigere straten en grachten hier opmerken en het echte karakter van de stad kunnen voelen.

Ponte Dell’Academia: Steek via een van de beroemdste bruggen in Venetië over om weer in de wijk San Marco te komen. Bewonder het Grand Canal vanaf hier, want dit is misschien wel het beste uitzicht op het kanaal in de stad.

Ponte Di Rialto: De weg hier naar toe is al fantastisch. Verdwaal in de wijk San Marco en bewonder de winkelpuien van luxemerken, geplaveide, doodlopende steegjes, kleine pleintjes en hemelse kerken. Eenmaal aangekomen bij de Rialtobrug, kan je de vele souvenirwinkeltjes bekijken en een foto maken bij het Canal Grande. Het is ook de moeite waard om de nabijgelegen Rialtomarkt te bezoeken voor alle heerlijke Italiaanse producten die worden aangeboden.

Gondeltocht: Wanneer je in Venetië bent kan een gondelrit niet uitblijven. Het is een onvergetelijke ervaring en zeker de moeite waard. Een gondelrit is echter niet goedkoop houd rekening met een startprijs van €80,-.

Verdwaal in Cannaregio: Kies je ervoor om géén musea te bezoeken of de gondeltocht over te slaan dan raden we je aan om te verdwalen in de kleurrijke wijk Cannaregio. Je kan hier ontsnappen aan de drukte en het ‘echte’ leven in Venetië ontdekken. Vind hier de inwoners van Venetië, de schattige kleine groente- en fruitmarkten en kleine, groene pleintjes waar de lokale bevolking samenkomt. Het is een wijk vol met Venetiaanse cultuur, historische gebouwen, mooie kanalen en tradities die bekend staat om het ‘Campo de Gheto Novo’, de Joodse Getto.

Tip: In de wijk Cannaregio vindt je ook de coolste boekwinkel (& de bekende Instagram spot) van Italië namelijk Libreria Acqua Alta.

Venetië toevoegen aan jouw roadtrip door Italië? Bekijk onze tweeweekse roadtrip door Europa voor inspiratie!

Wil je meer weten over deze trip naar Venetië of is er iets uit bovenstaande tekst veranderd? Laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl. Meer reisinspiratie nodig? Neem eens een kijkje op onze bestemmingspagina.

× Hoe kunnen we je helpen?