Mexico

6x de mooiste cenotes, Zuid Mexico | Complete gids

Cenotes Zuid-Mexico
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Wie naar Mexico reist, mag een bezoek aan een cenote niet overslaan! Tijdens onze reis door Zuid-Mexico was dit absoluut een van de hoogtepunten. In Zuid-Mexico, met name op het schiereiland Yucatan, zijn duizenden cenotes te vinden. De ene nog mooier dan de andere en sommige tientallen meters verstopt onder de grond. Wat ze gemeen hebben, is het kristalheldere water, waardoor ze de ideale plek zijn om af te koelen, te snorkelen en te genieten van de Mexicaanse zon!


Algemene informatie over Mexico

Ben jij bezig met een reisplan voor Mexico? Bekijk dan ook onze tips voor de beste reisperiode, dagbudget en het vervoer naar en in Mexico. Je vind hier alle informatie over Mexico

Cenotes, Zuid Mexico
Wat is een cenote?
Good to know
Cenotes bezoeken in Zuid-Mexico

De mooiste cenotes van Zuid Mexico!
1. Cenote Xcanahaltun
2. Cenote Secreto Maya
3/4. Cenote Samula & Cenote Xkeken (Dzitnup)
5. Cenote Ik Kil
6. Cenote Suytun

Wat is een cenote?

Een cenote is een grot of poel met helder zoet water. Ze zijn ontstaan door ondergrondse stromingen en kunnen indrukwekkend groot zijn! Cenotes waren voor de Maya’s heilige plekken omdat zij erin geloofde dat het de ingang naar de onderwereld was. In de tijd van de Maya’s werden dan ook offers, waaronder soms ook mensenoffers gebracht naar deze plekken. Gelukkig is dit al duizenden jaren geleden en zijn het tegenwoordig prachtige natuurverschijnselen die jij veilig bezoeken. Wat je er nu nog wel vindt zijn vissen en soms zelfs schildpadden!

Good to know

Zwemvesten: Bij de meeste cenotes is het verplicht om een zwemvest te dragen als je wilt zwemmen. Zeker bij de populaire cenotes ontkom je hier niet aan. Soms zit dit bij de entreeprijs inbegrepen, soms betaal je hier 25 pesos (€1,35) extra voor. Wil je niet zwemmen? Geef dit dan aan, dan hoef je er ook niet voor te betalen.

De gids: Bij sommige cenotes loop je het terrein op en staat er direct een mannetje klaar die met je meeloopt. Hij wijst je de weg en gaat je van alles vertellen over de cenote. Super leuk, maar achteraf geeft deze vriendelijke man aan dat je 100 pesos moet betalen. Wil je dit niet? Geef dan direct vriendelijk aan dat je de weg zelf kan vinden.

Beste bezoektijd: Voor alle cenotes geldt eigenlijk dezelfde regel: hoe eerder je er bent hoe minder mensen je zal tegenkomen.

Cenotes bezoeken in Zuid-Mexico

Alle cenotes in deze blog kan je gemakkelijk vanuit Valladolid bezoeken maar er zijn er nog duizend meer. Cenotes liggen soms ver uit elkaar of ver van de ‘bewoonde wereld’. De makkelijkste manier om de cenotes te bezoeken is met een eigen huurauto. Hierdoor kan je van plek naar plek en ben je niet afhankelijk van dure taxi’s of tourings bussen. De meeste cenotes zijn namelijk niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Zelf hebben wij een rondreis door Zuid-Mexico gemaakt en hadden een auto gehuurd bij Sunnycars. Wij huren altijd onze auto bij Sunnycars, omdat je hier all-in verzekerd bent waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken.

Wil je wel met eigen vervoer maar past een auto niet binnen jou reiswensen? Kies dan voor een scooter of fiets. Ondanks dat wij de fiets absoluut niet aanraden met de extreme warmte is het wel een optie. Wil je een scooter huren kijk dan eens bij Scooter Valladolid. Je huurt hier een scooter voor ongeveer 600 pesos (€32,45). Hier hebben ze leuke blauwe Vespa’s waar jij lekker mee kan rondtoeren.

De mooiste cenotes van Zuid Mexico!

Door onze reis door Yucatan en de vele tips die wij hebben verzameld hebben wij deze lijst met de mooiste cenotes opgesteld. De 6 cenotes uit dit artikel zijn het waard om te bezoeken, al lijken sommige wel op elkaar. Heb je dus niet lang de tijd en moet je keuzes maken dan kan je het beste kijken welke cenotes er in jou route passen.

Tip: Bezoek de cenotes tijdens openingstijden of wat later op de middag. Door onder andere Instagram zijn cenotes ontzettend populair geworden en is het er vaak druk. Ga je in de ochtend? Dan is de kans het grootst dat je er helemaal alleen bent!

1. Cenote Xcanahaltun

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, en dat is precies de bedoeling! Deze cenote is fantastisch en staat absoluut bovenaan onze lijst. Het bevindt zich onder de grond, en via een smalle spiraaltrap wandel je naar beneden de cenote in. Eenmaal beneden kijk je in een enorme ruimte met kristalhelder blauw water en een opening waar zonnestralen doorheen schijnen. In de cenote zwemmen talloze kleine visjes, maar je kan hier prima zwemmen!

De cenote ligt wat afgelegen en is nog niet zo ontdekt, waardoor het naar onze mening de tofste cenote uit het lijstje is. Wij hebben de cenote aan het einde van de ochtend bezocht en waren hier helemaal alleen. We raden je ook aan om bij het kleine lokale restaurantje iets te drinken en te eten. Hoewel ze misschien niet goed Engels spreken, kom je met wat gebaren en improvisatie een heel eind!

Hoe kom je bij Cenote Xcanahaltun: Deze cenote ligt op ongeveer 30 kilometer van het centrum van Valladolid. Met de auto is dit ongeveer 30 minuten rijden. De weg er naar toe is makkelijk en parkeren is gratis. Helaas is er geen openbaar vervoer beschikbaar richting de cenote.

Entree prijs: De entree is 175 pesos (€8,40) per persoon

2. Cenote Secreto Maya

Geheel onverwacht kwamen we uit bij Cenote Secreto Maya tijdens ons bezoek aan Cenote Xcanahaltun. Ook deze cenote is nog niet zo bekend, waardoor je er weinig mensen zult tegenkomen. Dat weerhoudt hen er echter niet van om er iets prachtigs van te maken! Rondom Cenote Secreto Maya ligt een prachtige aangelegde tuin, met een klein restaurant en meerdere ‘chill’ plekken. De cenote is al zichtbaar vanaf buiten en kan worden beschreven als een enorm gat in de grond. Ze noemen dit ook wel een open cenote. Overal hangen lianen, en de plek maakte veel indruk op ons.

Via een lange houten trap kun je helemaal naar beneden lopen, of je kunt ervoor kiezen om vanaf verschillende plateaus naar beneden te springen. Ook kun je hier aan een touw slingeren, verschillende opblaasbanden huren of met een bootje naar het midden van de cenote gaan. Ben je een echte durfal en is niets jou te gek? Dan laten ze toe dat je helemaal van boven naar beneden springt. Wij raden dit echter niemand aan, zeker niet omdat je documenten moet ondertekenen waarin staat dat zij niet verantwoordelijk zijn. Maar als je zin hebt in een adrenaline kick, zit je hier ook goed!

Let op: De sprong vanaf boven naar beneden is ongeveer 19 meter. Dit is echt ontzettend hoog en het kan goed verkeerd gaan. Tijdens ons bezoek sprongen er 2 mannen naar beneden waarvan 1 verkeerd terecht kwam. Laten we zeggen dat dit er niet prettig uitzag.

Hoe kom je bij Cenote Secreto Maya: Deze cenote ligt op ongeveer 30 kilometer van het centrum van Valladolid. Met de auto is dit ongeveer 30 minuten rijden. De weg er naar toe is makkelijk en parkeren is gratis. Helaas is er geen openbaar vervoer beschikbaar richting de cenote.

Entree prijs: De entree is 200 pesos (€9,65) per persoon

3/4. Cenotes Samula & Cenote Xkeken (Dzitnup)

Heb je geen zin om veel kilometers te maken? Ga dan naar Cenote Samula en combineer dit met Cenote Xkeken (Dzitnup). Deze twee cenotes liggen op hetzelfde terrein en kun je tegelijkertijd bezoeken. Beide cenotes hebben een kleine opening waar de zon doorheen schijnt. Het water is ontzettend helder, waardoor je de vissen om je heen ziet zwemmen.

Hoe kom je bij Cenote Samula & Cenote Xkeken: De cenotes liggen op ongeveer 7 kilometer rijden van het centrum van Valladolid. Met de auto ben je er binnen 15 minuten en de weg er naar toe is gemakkelijk. Helaas is er geen openbaar vervoer beschikbaar richting de cenote.

Entree prijs: De entree is 120 pesos (€6,50) per persoon voor een combinatie ticket.

5. Cenote Ik Kil

Wil je een cenote combineren met een andere bezienswaardigheid? Dan is dit dé cenote die je wilt bezoeken. Vlakbij Chitzen Itzá ligt Cenote Ik Kil, een van de bekendste cenotes in heel Mexico en erg populair onder toeristen. En met ‘erg populair’ bedoelen we echt heel erg populair; hier zie je touringcars vol toeristen. Als je de cenote in alle rust wilt ervaren, ga dan in de ochtend, wanneer de meeste mensen nog bij Chichen Itzá zijn. Maar ondanks de drukte is dit wel echt een toffe cenote om te bezoeken. Via trappen daal je af naar de cenote en waan je je in een compleet andere omgeving.

Hoe kom je bij Cenote Ik Kil: De cenote ligt op ongeveer 40 kilometer rijden van het centrum van Valladolid. Met de auto ben je er binnen 45 minuten en de weg er naar toe is gemakkelijk. Helaas is er geen openbaar vervoer beschikbaar richting de cenote.

Entree prijs: De entree is 180 pesos (€9,72) per persoon.

6. Cenote Suytun

Deze cenote mag niet ontbreken in het lijstje, ook al is het niet onze favoriet. Cenote Suytun is vooral bekend geworden dankzij Instagram, en dat is niet zonder reden. In het midden van de cenote bevindt zich een plateau waar je prachtige foto’s kunt maken. Als je op het juiste moment van de dag aanwezig bent, schijnt er ook nog eens een mooie lichtstraal naar binnen.

Waarom is het dan niet onze favoriet? Het is hier heel erg druk en meestal staat er een lange rij van mensen die een foto willen maken. In de ochtend is het weliswaar rustiger, maar dan schijnt de zon minder mooi naar binnen. Hierdoor vinden wij dit echt een andere ervaring dan bij de andere cenotes.

Hoe kom je bij Cenote Suytun: De cenote ligt op ongeveer 8 kilometer rijden van het centrum van Valladolid. Met de auto ben je er binnen 15 minuten en de weg er naar toe is gemakkelijk. Helaas is er geen openbaar vervoer beschikbaar richting de cenote.

Entree prijs: De entree is 200 pesos (€10,80) per persoon.

Wij hopen dat deze informatie jou helpt met het plannen van jouw reis naar Mexico. Heb je nog vragen? Dan kan je ons altijd een bericht sturen via Instagram.

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in deze blog zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?