ReistipFotografie

Drone No Fly Zone Kaart | Waar mag ik vliegen? | Dit moet je weten!

Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Als enthousiaste dronepiloten en fotografie liefhebbers begrijpen wij maar al te goed de drang om je drone overal te laten opstijgen, allemaal voor dat ene perfecte shot! Maar goed… dat mag helaas niet, dus wat zijn precies de regels? In deze blog leggen we je alles uit over de verschillende drone no fly zones, delen we handige linkjes en apps zodat jij voorbereid met je drone op pad gaat. Hierdoor heb jij alle info en weet jij precies waar je wel en waar je niet met je drone mag vliegen, ongeacht het gewicht van je drone. Scheelt je weer een boete van 250,- of meer!


Wat zijn Drone No Fly Zones?

Een drone no fly zone is een specifiek aangegeven gebied waarin het vliegen met drones verboden is. Deze specifieke gebieden zijn ingesteld om de veiligheid van het luchtruim en de mensen op de grond te verzekeren. De reden van deze drone no fly zones kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van Nederlandse of buitenlandse locaties zoals militaire grondgebieden, luchthavens en overheidsgebouwen. Ook kunnen er drone no fly zones zijn ingesteld om de privacy en veiligheid van burgers te waarborgen. Als laatste kan het zijn dat er een no fly zone wordt weergegeven bij bepaalde natuurgebieden zodat je niet met je drone de flora en fauna in deze gebieden verstoort. Ga jij met je drone op pad? Dan is het van belang dat je op de hoogte bent van de actuele drone no fly zones.

Wat is het verschil tussen de verschillende Drone no fly zones?

De drone no fly zones worden opgedeeld in verschillende kleuren. Elke kleur heeft een andere reden waarom je daar niet mag vliegen.

ZonesUitleg
Niet gemarkeerde zonesVliegen is toegestaan. Deze zone is het vrije deel van het luchtruim. Hier mag je vrij vliegen met je drone maar gelden wel de algemene Nederlandse drone regels. Deze zones zijn niet gemarkeerd in de drone no fly zone apps zoals UAV Forecast. Dit is een ongecontroleerd deel van het luchtruim waar het is toegestaan om met je drone te vliegen. Vlieg hier zolang je batterij het vol houd en maak de meest waanzinnige drone shots die je kan bedenken. Houd hierbij wel rekening om niet te dicht bij andere mensen te vliegen of andere mensen tot last te zijn met je drone.
Rode zonesVerboden om te vliegen. De in het rood gemarkeerde gebieden, die te zien zijn in een app, zijn strikte drone no fly zones. Dit betekend dat je in dit gebied NIET mag vliegen met je drone. Deze gebieden bevinden zich voornamelijk in de buurt van luchthavens, havens of militair grondgebieden. Als je hier gaat vliegen is de kans groot dat je het overig vliegverkeer, wat geen rekening houd met jouw drone, tot last kan zijn. Als dit wordt gezien kan je hiervoor een boete krijgen en de kans bestaat dat je drone wordt ingenomen.
Gele zonesVliegen met berperkingen toegestaan. Dit zijn gebieden met een verhoogd risico. De gele gebieden worden ook wel laagvlieggebieden genoemd. Zoals de naam al zegt, vliegt het overige luchtverkeer hier laag en kom je sneller in aanraking met laagvliegende vliegtuigen. Wij raden je aan om hier niet met je drone te vliegen.
Groene zonesVliegen niet toegestaan zonder vergunning. De in het groen gemarkeerde gebieden zijn berschermde natuurgebieden. Dit worden ook wel Natura 2000 gebieden genoemd. Je kan en mag hier met je drone vliegen, mits je een vergunning hebt gekregen van de provincie. 
Blauwe zonesVliegen is hier (tijdelijk) niet toegestaan. De blauwe zones zijn zones met een tijdelijke drone no fly zone. Dit betekend dat je hier tijdelijk niet mag vliegen met je drone terwijl dat eerder wel mocht. Deze blauwe zones geven een “vluchtrapport” aan. Een vluchtrapport is een bekendmaking van een toekomstige vlucht van het overige luchtverkeer. Je kan hierbij denken aan militaire lucht oefeningen of misschien wel een opname voor een televisie programma. Nadat dit vluchtrapport is verlopen, verdwijnt het blauwe gebied in de app, en kan je hier zonder zorgen vliegen.

Waar vind ik Drone No Fly Zones Kaarten? 

Als ervaren drone piloten weten wij hoe belangrijk het is om rekening te houden met veiligheid en regelgeving die gehanteerd wordt op de plaats waar je wilt gaan vliegen. Wij checken daarom altijd eerst of we mogen vliegen en daarvoor gebruiken wij de app UAV Forecast.

Wij vinden UAV Forecast een fijne app om te gebruiken. De app is snel en accuraat en laat de no fly zones zien van het gebied waar je bent of waar je naar toe wilt. Daarnaast geeft de app de weersomstandigheden, actieve satellieten en andere belangrijke factoren aan die van invloed kunnen zijn voor je vlucht. 

Toch heeft deze app ook een nadeel. De app heeft onlangs een update gehad waardoor je niet meer 24 uur vooruit kan kijken maar nog maar 3 uur (zonder abbonement). Dit maakt het plannen van een bepaalde shot lastig. Echter blijven we de app graag gebruiken vanwege de voordelen, zoals het invullen van je drone informatie, het beoordelen van de maximale windsnelheid die je drone aankan, en het nauwkeurig aangeven in rode of groene vakken of het verantwoord is om met je drone te vliegen.

Vooral de windsnelheid vinden wij een belangrijk element. Wij hebben namelijk de DJI Mini 3 Pro welke enorm licht is! Dit heeft zijn voordelen (lees vooral verder) maar natuurlijk ook zijn nadelen.

Hoe werkt de UAV Forecast app?

Wij gebruiken de UAV forecast app op meerdere momenten. Of we nu een verre reis maken of een interessante locatie ontdekken in Nederland, we controleren altijd van tevoren of we er überhaupt mogen vliegen. Scheelt je weer een teleurstelling op de locatie zelf!

Daarnaast checken wij voor vertrek en op het moment dat we aankomen de informatie in de app. We kijken of de no fly zones zijn aangepast en controleren de windsnelheid op de locatie.

Wij zijn nog steeds erg tevreden over de app, ondanks dat bij de laatste update minder informatie beschikbaar is zonder abonnement. Wij raden je dan ook zeker aan om deze app te downloaden. Werkt deze app voor jou niet? Geen probleem, je hebt genoeg alternatieven zoals GoDrone, Airdata UAV en Airhub. Wij gebruiken deze apps ook af en toe maar UAV Forecast blijft onze go-to-app.

Drone No fly Zones UAV Forecast

Lees ook: Uno spel kopen? | Compleet overzicht met prijzen, spelregels & tips!
Lees ook: 14x Geweldige reisspelletjes voor 2 personen | Voor onvergetelijke momenten!

Regels en voorschriften voor drone vluchten in Nederland

Elke drone-piloot heeft zich te houden aan de algemene drone regels. Deze drone regels kunnen per land verschillen en wij raden je aan om deze vooraf te controleren. Ze zijn namelijk opgesteld om ervoor te zorgen dat het luchtruim op de juiste manier wordt gebruikt. Wij geven hieronder een overzicht van de regels die gelden in Nederland.

  • Maximale vlieg hoogte/afstand; De drone mag niet hoger vliegen dan 120 meter en/of dichterbij andere mensen komen dan 50 meter. 
  • Leeftijd; In Nederland mag je pas drone vliegen wanneer je 16 jaar of ouder bent. Wil je eerder dan 16 jaar vliegen? Dan heb je een waarnemer nodig, dit moet een persoon zijn die in het bezit van een geldig drone certificaat is.
  • Buiten zichtbereik; In Nederland mag je alleen met je drone vliegen zolang deze in zicht blijft. Dit heet ook wel VLOS (Visual Line Of Sight). Je mag dus geen honderden meters ver vliegen waardoor jij je drone niet meer kan zien. Dit heet ook wel BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight)
  • Drone no fly zones; In deze zones die je terug kan vinden in de UAV Forecast app mag niet worden gevlogen. Dit zijn vaak luchthavens, havens, natuurgebieden, militaire grondgebieden of andere gevoelige locaties
  • Privacy; Het filmen van andere mensen zonder toestemming is natuurlijk niet netjes. Respecteer de privacy van andere.
  • Registratie; Je moet je drone registreren bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) wanneer de drone meer dan 250 gram weegt. Dit wordt ook wel een exploitantnummer genoemd.
  • Verzekering; Zorg voor een geldige aansprakelijkheidsverzekering. Je weet maar nooit wanneer het mis gaat met je drone en je wilt hiervoor verzekerd zijn!
  • Weersomstandigheden; Als het slecht weer is, ga dan niet drone vliegen. Je drone gaat snel uit VLOS en bij harde wind of regen kan je de controle kwijtraken.

Welke regels gelden voor mijn drone?

Veel regels gelden voor alle drones die je online kan kopen. Wij vliegen momenteel met de DJI mini pro 3 met de smart remote controller. Geweldige drone die je gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen. Deze drone is 249 gram waardoor deze in de categorie van de kleinste drones valt. Dit betekend dat je “officieel” geen drone certificaat nodig hebt om te vliegen. Wij hebben wel een officieel drone certificaat omdat wij hiervoor een DJI Mavic Air hadden, welke wel boven de 250 gram is.

Wij raden je aan om een drone uit te zoeken die voldoet aan jou wensen en welke past bij de content die je wilt maken. Ben je bereidt om een drone certificaat te halen zodat je een iets grotere drone kan vliegen? Of wil je je liever alleen aan de drone no fly zones en algemene drone regels houden? Dan heb je al genoeg aan een drone tot 250 gram. 

Controleer altijd of deze regels zijn aangepast op de officiële website van rijksoverheid. Hier vind je alle informatie over de verschillende drone categorieën en de regels die hieraan verbonden zijn.

Lees ook: Doorlopende of Kortlopende Reisverzekering: Welke Kies Je?
Lees ook: 14x Geweldige reisspelletjes voor 2 personen | Voor onvergetelijke momenten!

Drone no fly zones en regels in het buitenland

Wil jij je drone meenemen op reis? Dan zal je ook moeten uitzoeken welke regels er gelden in het land waar je op vakantie gaat. Wij volgen altijd de onderstaande stappen waardoor we niet voor verrassingen komen te staan.

  1. Mag de drone mee? Als wij op reis gaan checken we altijd eerst via google of we de drone überhaupt wel mee mogen nemen. Niet in alle landen zitten namelijk te wachten op toeristen met een drone. Dit heeft vooral te maken met de veiligheid aangezien niet alle toeristen zich houden aan de regels.
  2. Hierna gaan wij opzoek naar de “algemene regels” van het betreffende land. Vaak kan je op de website van de overheid informatie vinden over de maximale vlieghoogte, hoe ver de drone mag vliegen of in welke gebieden je strikt niet mag komen met de drone. Denk hierbij dan aan tempels, national parks, etc.
  3. Als we dit hebben uitgezocht controleren wij of de drone geregistreerd moet worden voordat deze het land in mag. In sommige landen moet je je drone registreren zodat ze weten dat de drone bij jou hoort.

Hoewel dit eenvoudig lijkt, kan het soms behoorlijk uitdagend zijn om deze informatie te verkrijgen. Vaak is de informatie niet goed bijgewerkt en spreken verschillende websites elkaar tegen. Daarom sturen wij, als we twijfelen, altijd een e-mail naar de ambassade van het desbetreffende land hier in Nederland. We hebben dit al meerdere keren gedaan, en elke keer hebben de ambassades ons uitstekend geholpen om de benodigde informatie te achterhalen.

Welke drones raden wij aan?

Na al deze serieuze tips is het tijd voor het leuke werk want welke drone past er bij jou wensen? Wij hebben zelf veel ervaring met de DJI Mavic Air en de DJI Mini Pro 3. Wij hebben beide drones met veel plezier gebruikt en hebben goede ervaring met het merk. Of één van deze drones bij jou past dat weten wij natuurlijk niet. Bedenk dus goed wat je met je drone wilt bereiken. Wil je super mooie foto’s maken? Kijk dan goed naar de kwaliteit van de camera die op de drone zit. Wil je toch liever super vette filmpjes maken? Kijk dan naar wat de maximale frame rates zijn op de camera die bij je drone komt.

DJI Mini Pro 3

DJI Air 2S

Functies DJI Mini 3 pro vs DJI Air 2s

FunctiesDJI Mini 3 ProDJI Air 2S
Dimensies                   Folded: 145 × 90 × 62 mm Unfolded: 171×245×62 mm With propellers: 251×362×70 mmFolded: 180×97×77 mm Unfolded: 183×253×77 mm
Diagonal length247 mm302 mm
Image sensor1/1.3″ CMOS1″ CMOS
Take-off weight249g595g
Max Flight timeRegular battery: 34 minutes New pro battery: 47 minutes31 minutes
Photo resolution48 MP20 MP
Max. image size12 MP20 MP
Video resolutionUp to 4K/60fps HDR5.4K/30fps,4K/60fps
LensAperture: f/1.7Aperture: f/2.8
Obstacle sensing3-Directional Obstacle Sensing4-Directional Obstacle Sensing
Battery cell compositionLithium-IonLithium Polymer
Battery typeLi-ionLiPo 3S
Charging Voltage Limit8.5 V12.6 V / 13.2 V

Wij proberen deze blog over drone no fly zones zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn in deze blog laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?