Reistip

Ark Nova, een fantastisch bordspel! | De internationale hit voor spelfanaten.

Ark Nova op Bol.com
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Ark nova wordt online meerdere malen beschreven als één van de beste spellen ooit! Nou… dat is me nogal een titel, en deze is absoluut niet voor niks! Ken jij het spel Zoo Tycoon nog voor op de PC? Het kan zijn dat jij het helemaal niet kent maar wij konden beide uren besteden aan het bouwen van de perfecte dierentuin. Het spel Ark Nova doet ons hieraan denken. Met het spel ontwerp je een moderne dierentuin, je bouwt verblijven voor dieren, je steunt natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld en huurt specialisten in om doelstellingen te behalen. Klinkt als een serieuze taak toch? Ben jij klaar om dit spel te spelen?


Wat is Ark Nova?

Ark Nova is een bordspel voor fanatieke spelers vanaf 12 jaar. Wij benoemen bewust het woord fanatieke spelers aangezien het spel vaak wordt omschreven als expertspel met een thema. Echter, kan dit spel met de juiste doses enthousiasme en een goeie voorbereiding door iedereen gespeeld worden. 

De gemiddelde speelduur is ongeveer 90 minuten maar het spel kan ook gemakkelijk uren duren en is daardoor ideaal voor een mooie zomeravond op de camping of zo’n vervelende regenachtige dag. Daarnaast kan je dit spel ook meerdere keren spelen door de grote hoeveelheid kaarten. Hierdoor ontdek je elke keer weer nieuwe elementen. Wat wij daarnaast een groot pluspunt vinden is dat je dit spel ook solo kan spelen! Hierdoor is het geschikt voor iedereen en overal. 

Wat is het doel van Ark Nova?

Maar wat is nu precies de bedoeling? Tijdens het spel ontwerp & plan je een moderne succesvolle dierentuin. Dit doe je echter niet simpelweg door zoveel mogelijk dieren in hokjes te stoppen. Je bouwt kraampjes, gaat vriendschappen aan met andere dierentuinen en rond studies af. Uiteindelijk is je doel om de populariteit en conservatie waarde te laten stijgen. Wanneer deze twee sporen elkaar op het bord bereiken, is het spel afgelopen. 

Algemene spel informatie

Het spel bestaat uit de volgende onderdelen:

 • 1 speelbord
 • 1 verenigingsbord
 • 8 spelersborden
 • 255 speelkaarten
 • 129 houten onderdelen
 • meer dan 250 tegels en fiches

Ark Nova wordt op veel verschillende websites aangeboden. Wil je hem veilig en snel online bestellen? Klik dat door op de website van Bol.com

Spelinformatie:

 • Aantal spelers: 1 – 8 spelers
 • Spelduur: 90 minuten
 • Leeftijd: Vanaf 12 jaar
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Taal: Nederlands
 • Awards & nominaties:
  – 2022 Kennerspiel des Jahres Recommended
  – 2021 Golden Geek Heavy Game of the Year Winner
  – 2021 Golden Geek Best Solo Board Game Nominee

Hoe speel je het spel Ark Nova?

Zoals hierboven aangegeven is het de bedoeling dat jij een moderne dierentuin bouwt. Dit doe je door verblijven te bouwen (plaatsing van tegels), dieren, unieke gebouwen en specialisten te verzamelen en natuurbehoud projecten te ondersteunen.  

Het doel van het spel is om succesvol te worden op twee verschillende onderwerpen namelijk; populariteit en conservatie waarde. In het spel heb je hiervoor verschillende startpunten aan weerszijden van het bord. Door deze twee onderdelen te laten stijgen en met elkaar te laten kruisen scoor je punten. Dit doe je door middel van de vijf acties.

De vijf acties zijn:

 1. Kaarten: verkrijg nieuwe kaarten via de kaartenstapel of op de centrale markt
 2. Bouwen: bouw hokken (standaard, speciaal, kiosken, paviljoens) om je dieren te houden
 3. Dieren: plaats dieren in de juiste behuizing
 4. Vereniging: laat je medewerkers verschillende taken uitvoeren, zoals natuurbehoud, onderzoek of samenwerken met een andere dierentuin
 5. Sponsors: speel sponsorkaarten of zamel geld in

Elke keer als je een actiekaart speelt, verwijder je deze van zijn huidige positie en plaatst je deze naar de daarvoor bestemde plek. Wat dit spel zo boeiend maakt is dat je elke keer goed moet nadenken over de acties die je uitvoert om zo je kracht te optimaliseren.

Sommige acties die je uitvoert zullen het pauze-spoor bevorderen. Zodra je hier meerdere onderdelen in hebt ‘vrij gespeeld’, is er een pauze waarin de spelers inkomsten ontvangen en kaarten weggooien. Ook de kaartenmarkt en het verenigingsbestuur worden opgefrist. Zodra één van de spelers zijn pionnen kruist, begint het einde van het spel en heeft elke speler een laatste beurt om te eindigen.

Hoe speel je Ark Nova Solo?

De solo-versie van het spel speel je eigenlijk op dezelfde manier als de multiplayer-versie en duurt ongeveer 90 minuten. Het doel is nog steeds om een dierentuin te bouwen. Het verschil is dat het kleine solo-bord moet worden gebruikt. Ook met dit solo bord heb je uiteindelijk een pauze waarin je inkomsten ontvangt en kaarten kan weggooien. Dit betekent dat je volgende ronde zes acties hebt voor de pauze, de volgende vijf enzovoort. Zodra je nog twee blokjes over hebt, speel je de laatste ronde en bepaal je of je het spel hebt gewonnen. Punten worden daarnaast op dezelfde manier bepaald als in een regulier spel, door de sporen te kruisen. 

Ark Nova reviews

Er zijn ontzettend veel reviews te vinden over het spel Ark Nova. Dit komt onder andere door de verschillende prijzen en nominaties die het heeft gekregen de afgelopen jaren. 

Doordat het spel veel verschillende spelelementen heeft zoals kaarten, pionnen en een bord is het wat ingewikkeld om direct te begrijpen. Je zal echt even de handleiding erbij moeten pakken voor je begint. Daarnaast lezen wij veel dat de 255 unieke kaarten die in dit spel zitten een voordeel maar ook een nadeel hebben. Het brengt veel variatie waardoor je het spel vaak kan spelen maar daarentegen kan het ook wat ongebruikelijke acties veroorzaken. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld nooit een sponsorkaart trekt of dat je maar 1 blauwe kaart hebt. Dit beperkt de mogelijkheden in het spel waardoor je niet vooruitkomt. Aan de andere kant maakt dit het spel ook extra spannend zeker als je met meerdere spelers speelt. 

Wat dit spel zo tof maakt is dat je nooit precies weet wat je gaat doen. Omdat je niet van te voren een tactiek kan bepalen. Voor je het weet heb je een dierentuin met alleen maar aaibare dieren of is deze gevuld met hagedissen en vogels. Je zal je moeten aanpassen en strategieën moeten bedenken om het spel uitdagend en leuk te maken! Ben jij klaar om het meest uitdagende en tofste spel van 2022 te spelen? 

Ben jij meer opzoek naar reisspelletjes voor tijdens het reizen? Bekijk dan onze blog: 14x Geweldige reisspelletjes voor 2 personen | Voor onvergetelijke momenten!

Hoe maak je een foto met de Instax mini 11

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?