Reistip

Qwixx spel kopen? | Compleet overzicht met prijzen, spelregels & tips!

Qwixx spelregels
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Qwixx is een populair spel en dat is niet voor niks! Je kan Qwixx overal kopen, het is goedkoop, simpel, compact en elke speler doet elke worp mee. Hierdoor is het een ideaal spel voor voor thuis en onderweg. Tijdens het spel is het de bedoeling om zo veel mogelijk getallen op je scoreblad aan te kruisen. Wij zijn groot fan van het Qwixx en hebben inmiddels verschillende varianten thuis liggen. Hoe die eruit zien laten we je straks ook nog even zien. Lees hier alles over de Qwixx spelregels, uitbreidingen en tips!


Het spel Qwixx

Qwixx is een dobbelspel waarbij elke speler zoveel mogelijk getallen probeert aan te kruizen in de vier verschillende kleuren. Hoe meer kruisjes in een kleur, des te meer punten. De speler die de meeste punten heeft verzameld, wint het spel. Ondertussen kan je meerdere verschillende varianten en uitbreidingen van Qwixx kopen bij betrouwbare partijen zoals Bol.com.

Wat zijn de spelregels van Qwixx?

Het spel Qwixx heeft verschillende varianten en uitbreidingen. Wij leggen hieronder de regels uit van het basisspel. De spelregels zijn simpel en iedereen kan aansluiten. Hierdoor vinden wij het een perfect spel voor onze backpack reizen.

Elke speler krijgt één scoreblad en een pen of potlood. Vervolgens kies je een speler die mag beginnen (actieve speler). Deze speler mag als eerste met de zes dobbelstenen gooien.

Getallen aankruisen

Voor je begint is het handig om te weten hoe je de getallen moet aankruisen. Het is de bedoeling dat je tijdens het spel de getallen altijd van links naar rechts aankruist. Echter, ben je niet verplicht om helemaal links te beginnen – het is toegestaan één of meer getallen over te slaan. Overgeslagen getallen mogen achteraf niet alsnog worden aangekruist, je bent deze dus ‘kwijt’.

Tip: Zet een streepje in de getallen die je overslaat. Hierdoor voorkom je dat je deze later per ongeluk aankruist.

Spelverloop Qwixx

De beginnende (actieve) speler gooit als eerste met de zes dobbelstenen. Na de worp moet de speler twee handelingen uitvoeren:

  1. De actieve speler telt de ogen van de twee witte dobbelstenen bij elkaar op en roept duidelijk het aantal ogen. Elke speler (ook niet-actieve spelers) mag nu dit getal in een kleur naar keuze aankruisen, maar dit hoeft niet! Deze actie moet als eerste worden uitgevoerd voor de actieve speler door mag naar de volgende handeling.
  2. De actieve speler mag vervolgens één witte dobbelsteen combineren met één gekleurde dobbelsteen naar keuze. De speler telt het aantal ogen en kruist het desbetreffende getal in de bijbehorende kleur aan op het scoreblok. Deze tweede actie is niet verplicht en geldt alleen voor de actieve speler.

Het kan zijn dat de actieve speler géén enkel getal kan aankruisen omdat deze al aangekruist zijn. Als dit gebeurt telt dit helaas als een mislukte worp. Op het scoreblok (onderin) zet je vervolgens een kruisje bij mislukte worpen. De overige spelers (niet-actieve spelers) hoeven dit niet te doen.

Houd jij van een uitdaging? Kijk dan eens naar de Qwixx uitbreidingen incl. 2 nieuwe varianten scoreblocks. Hierdoor heb je oneindig veel speelplezier!

Zodra de speler beide handelingen heeft uitgevoerd, gaat de beurt naar de volgende speler (speel met de klok mee). Deze speler is nu de ‘actieve’ speler en gooit met de zes dobbelstenen en voert de twee handelingen weer in de juiste volgorde uit.

Kleur sluiten bij het spel Qwixx

Je kan een kleur (rij) sluiten wanneer je minstens vijf kruisjes hebt gezet in deze rij. Dit doe je door het getal helemaal rechts in de rij aan te kruisen en te zeggen; ik sluit kleur…..

Wanneer een speler een kleur (rij) sluit dan mag deze speler ook het vakje met het slotje aankruisen. Dit kruisje wordt met de eindtelling meegerekend!

Als het sluiten van een kleur (rij) tijdens handeling 1 plaatsvindt (witte dobbelstenen), dan mogen de andere spelers ook deze kleur sluiten. Ook het vakje met het slotje mag door de andere spelers worden aangekruist. Heeft een speler minder dan vijf kruisjes in deze kleur (rij), dan mag het laatste vakje met het slotje niet worden aankruist!

De kleur (rij) is nu voor alle spelers gesloten en er mogen geen getallen meer worden aangekruist. De dobbelsteen van die kleur wordt uit het spel gehaald.

Einde van het spel en puntentelling

Het spel eindigt direct wanneer iemand zijn vierde mislukte worp aankruist of wanneer een tweede kleur (rij) wordt gesloten.

Tip: Je mag tijdens actie 1 (witte dobbelstenen) de tweede en derde kleur gelijktijdig sluiten.
Bijvoorbeeld: De kleur (rij) blauw is al gesloten. Een speler gooit vervolgens met de twee witte dobbelstenen 12 (2×6). Dan mogen meerdere spelers een rij sluiten. Zo kan speler (1) de kleur rood sluiten terwijl tegelijkertijd speler (2) de gele 12 aankruist en de kleur geel sluit.

Hierna is het tijd voor de puntentelling. Onder het scorebord staat hoeveel punten een bepaald aantal kruisjes in één kleur oplevert. Je telt deze punten bij elkaar op en haalt het aantal minpunten van de mislukte worpen eraf. Het totaal van deze som is je uiteindelijke score. De speler met de meeste punten wint het spel!

Voor wie is het spel en waar kan ik Qwixx kopen?

Iedereen vanaf 8 jaar kan het spel Qwixx spelen. Daarnaast is het spel makkelijk uit te leggen en maakt de taal van je tegenstander ook niks uit. Wij vinden dit daarom een ideaal spel tijdens onze backpack reizen. De speeltijd is ongeveer 15 minuten en je kan het spelen met 2 tot 5 spelers. Wij hebben het zelf meerdere keren met 7 spelers gespeeld wat ook prima kan.

Wil je wat meer variantie? Kies dan voor Qwixx Connected of Qwixx Mixx. Je kan deze verschillende varianten en uitbreidingen van Qwixx kopen bij betrouwbare partijen zoals Bol.com.

Bekijk alle Qwixx spellen

Andere spellen die je niet wilt missen!

Als jij Qwixx leuk vindt dan kunnen deze andere spellen niet missen in jou spelletjes kast. Wij houden zelf van simpele spellen waar iedereen snel aan mee kan doen. Niks is namelijk zo vervelend dan een spel 10x uitleggen en dan eindigen met de zin; zullen we het maar gewoon spelen? Bij deze spellen kan je na een korte uitleg meteen beginnen!

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

× Hoe kunnen we je helpen?