Reistip

Valse motten kopen? Compleet overzicht met spelregels & prijzen!

Valse Motten spelregels
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Valse Motten is het kaartspel waar je moet valsspelen, heerlijk! Het is de bedoeling om zo snel mogelijk van je kaarten af te komen maar dat is niet zo makkelijk als iedereen vals speelt. Om je een idee te geven van de stappen in dit spel hebben we alle spelregels op een rijtje gezet. Wij zijn groot fan van het spel en hebben hem inmiddels al op onze vakantie paklijst gezet. Gegarandeerd dat jij hilarische momenten zal beleven. Ben jij je kaarten als eerste kwijt? Lees hieronder waar je Valse motten kan kopen, wat de spelregels zijn & onze tips om goed vals te spelen!


Het spel Valse Motten

Valse Motten is een kaartspel waarbij je moet valsspelen. Ja, dat lees je goed! Het is de bedoeling dat jij als eerste jouw kaarten kwijt raakt. Je doet dat op de eerlijke manier door een kaart op de wegwerpstapel te leggen of op een sluwe manier door een kaart onder de tafel te gooien. Wij zeiden het al, dit spel is leuk!


Je kan Valse motten kopen bij betrouwbare partijen zoals Bol.com.

Wat zijn de spelregels van Valse Motten?

Eindelijk een spel waar je vals mag spelen! Probeer zoveel mogelijk kaarten kwijt te raken op jouw manier. Ga erop zitten, laat ze vallen, gooi ze over je schouder of stop ze in je broekzak. Alles is mogelijk maar er zit natuurlijk een addertje onder het gras. Je mag niet worden betrapt door de bewakingskever. Daarnaast zitten er speciale actiekaarten in het spel waardoor spelers elkaar kunnen dwarsbomen.

Het spel starten

Als eerste wordt de kaart met de bewakingskever uitgedeeld. De speler die wordt gekozen legt deze kaart open voor zich neer. De resterende kaarten worden vervolgens geschud en uitgedeeld. In totaal krijgen alle spelers 8 kaarten. De overige kaarten vormen de trekstapel, waarbij de bovenste kaart open naast de trekstapel wordt gelegd. Dit is vanaf dat moment de aflegstapel. Bij de open kaart hoef je alleen maar naar het cijfer te kijken. Als de eerste kaart een actiekaart is, dan vervalt deze actie.

Spelverloop Valse Motten

Zodra de aflegstapel is neergelegd begint het spel. Het is de bedoeling dat spelers een kaart opleggen waarbij het cijfer één hoger of lager is dan de bovenste kaart op de aflegstapel. Als een speler geen kaart kan spelen trekt hij of zij een kaart van de trekstapel.

Uitzonderingen:
1. Ligt op de aflegstapel een kaart met het cijfer 1? Dan mag hier een kaart met het cijfer twee of vijf op worden opgelegd.
2. Ligt er een kaart met het getal vijf dan mag hier een kaart op worden gelegd met het cijfer 4 of 1.

Daarnaast mag er gebruik worden gemaakt van actiekaarten

Lees meer | 14x Geweldige reisspelletjes voor 2 personen | Voor onvergetelijke momenten!
Lees meer | Vaccinaties Thailand | Compleet overzicht met alle vaccinatie en inentingen

Actiekaarten in het spel Valse Motten.

In het spel zitten vijf verschillende actiekaarten. Dit zijn de spin, mug, kakkerlak, mier en de valse mot. Hieronder leggen wij uit hoe je deze actiekaarten kan inzetten.

Valse mot: Deze kaart mag niet op de aflegstapel worden gelegd en ook niet worden weggegeven. Deze kaart moet een speler dus laten ‘verdwijnen’. Dit kan alleen door vals te spelen. Heeft de speler met de bewakingskever deze kaart? Dan mag deze direct op de aflegstapel worden gelegd.

Mug: Zodra de actiekaart met de mug op de aflegstapel wordt gelegd moeten de andere spelers met hun hand op deze kaart slaan. De langzaamste speler, krijgt van alle andere spelers één handkaart naar keuze.
Let op: de actiekaarten met valsspelende motten kunnen niet worden weggegeven.

Spin: Als deze actiekaart op de stapel wordt gelegd dan mag de actieve speler direct een handkaart naar keuze aan een andere speler geven.
Let op: de actiekaarten met valsspelende motten kunnen niet worden weggegeven.

Kakkerlak: Wordt er een kakkerlak gespeeld? Dan leggen alle spelers zo snel mogelijk een kaart naar keuze met hetzelfde cijfer erop. Enkel de snelste speler mag de kaart laten liggen. De rest moet zijn kaart weer terugnemen.

Mier: Zodra er een actiekaart met een mier wordt gespeelt, moeten de andere spelers allemaal een kaart van de stapel pakken.

Houd jij van kaartspellen? Kijk dan eens naar de kaartspellen Throw Throw Burrito & Exploding Kittens.

Regels over valsspelen bij Valse Motten

Ondanks dat je mag valsspelen zijn er wel een aantal belangrijke regels waar elke speler zich aan moet houden. Elke speler mag zijn of haar kaarten laten verwijderen op een creatieve manier. Denk aan het laten vallen van een kaart op de grond of het verstoppen van een kaart in je mouw. Maar dit is niet zo gemakkelijk als je denkt. Je moet je namelijk houden aan de drie onderstaande regels.

  1. Elke speler moet zijn kaarten boven de tafel houden
  2. Er mag maar één kaart per keer ‘verdwijnen’. Dit betekend dat je niet in 1x vier kaarten op de grond mag laten vallen.
  3. De laatste handkaart mag niet worden weggespeeld door vals te spelen. Deze mag je dus niet op de grond laten vallen maar moet op de aflegstapel worden gelegd.

Een valsspeler betrappen

Het is de bedoeling dat de speler met de bewakingskever de valsspelers gaat betrappen. Als bewaker mag je zelf niet valsspelen en je speelt dus eerlijk mee.

Ziet de speler met de bewakingskever een andere speler valsspelen? Dan roept hij of zij zo snel mogelijk ‘betrapt!’. Het spel wordt op dat moment gepauzeerd.
Let op: Andere spelers mogen de speler met de bewakingskever niet helpen bij het betrappen.

Betrapt! – Het spel wordt pauzeren

Nadat de speler met de bewakingskever roept ‘betrapt’ wordt het spel gepauzeerd. Tijdens dit moment mogen de spelers geen kaarten stiekem laten verdwijnen. Als een speler terecht wordt betrapt moet hij of zij de kaart terugnemen. Daarnaast krijgt de valsspeler nog een kaart naar keuze van de speler met de bewakingskever & krijgt hij de bewakingskever kaart. Dit betekend dat deze speler nu de rol heeft om valsspelers te betrappen.

Ten onrechte beschuldigd

Komt een kaart met een knal op de grond? Yes… balen als je een pakketvloer hebt liggen! Maar beschuldigd de speler met de bewakingskever de verkeerde speler? Dan moet de bewaker een kaart van de trekstapel pakken en blijft hij of zij de rol van de bewakingskever houden.

Tip: Spreek van te voren goed af dat iedereen eerlijk aangeeft of hij/zij betrapt is. Het is niet de bedoeling dat daar over wordt gelogen.

Einde van het spel en puntentelling

Het spel eindigt direct als een speler geen handkaarten meer heeft. Alle andere spelers mogen nu geen kaarten meer afleggen en het aantal punten worden bij elkaar opgeteld. Deze punten worden als minpunten genoteerd.

Hierbij geldt de volgende puntentelling:
1. Een cijferkaart is één minpunt
2. Een actiekaart is vijf minpunten
3. Een valsspelende mot is tien minpunten.

Nadat alle rondes zijn gespeeld worden de minpunten bij elkaar opgeteld. De speler met de minste minpunten wint het spel!

Hoeveel rondes speel je?

Er worden in totaal evenveel rondes gespeeld als spelers die meedoen. Ben je met zijn 5e dan worden er dus 5 rondes gespeeld.

Het kan voorkomen dat de trekstapel tijdens een ronde leeg raakt. Als dit gebeurt wordt de bovenste kaart van de stapel apart gelegd. De overige kaarten worden geschud en vormen een nieuwe trekstapel.

Elke ronde krijgt een andere speler de bewakingskeverkaart. Dit is altijd de speler links van de huidige bewaker.

Voor wie is het spel en waar kan ik Valse Motten kopen?

Iedereen vanaf 7 jaar kan het spel Valse Motten spelen. De speeltijd is ongeveer 20 minuten en je kan het spelen met 2 tot 5 spelers. Wij hebben het zelf meerdere keren met 7 spelers gespeeld wat ook prima kan.

Inhoud van Valse Motten

  • 72 speelkaarten in totaal
  • 20 actiekaarten (5x mier, 5x kakkerlak, 5x mug en 5x spin)
  • 43 cijferkaarten
  • 8 vals spelende motten
  • 1 bewakingskever
  • Uitleg / Spelregels

Je kan Valse motten kopen bij betrouwbare partijen zoals Bol.com.

Valse Motten spelregels

Andere spellen die je niet wilt missen!

Als jij Valse Motten leuk vindt en wilt kopen dan kunnen deze andere spellen niet missen in jou spelletjes kast. Wij houden zelf van simpele spellen waar iedereen snel aan mee kan doen zoals Qwixx en Uno. Niks is namelijk zo vervelend dan een spel 10x uitleggen en dan eindigen met de zin; zullen we het maar gewoon spelen? Bij deze spellen kan je na een korte uitleg meteen beginnen!

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links uit deze blog over de Valse Motten spelregels zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?