Spelletjes zijn altijd leuk en dan vooral spelletjes zoals Uno! Of je dit spel nu thuis, op het vliegveld, in de camper of het strand speelt, het is altijd een goed idee. Je kan het overal kopen, het spel is goedkoop, ideaal om mee te nemen en geschikt voor jong en oud. Toch is het handig om van te voren even de spelregels erbij te pakken. Wij delen met jou de officiële Uno spelregels, een compleet overzicht van de kaarten en waar je het spel veilig & snel online kan kopen. Zo voorkom jij oneindige discussies over die ene kaart en maken we het spel Uno nog leuker!
Inhoudsopgave: Uno spelregels en meer!
Het spel Uno
– Wat is het doel van Uno?
– Welke type kaarten heb je bij Uno?
– Voor wie is het spel en waar kan ik Uno kopen?
Welke Uno edities zijn er?
Hoe speel je het spel Uno? Bekijk de spelregels!
– Wat betekenen de actie kaarten bij het spel Uno?
– Welke straffen zijn er bij Uno?
– Wat zijn extra Uno spelregels?
– Hoe werkt de puntentelling bij Uno?
Andere kaartspelen die je niet wilt missen!
Het spel Uno
Uno is een kaartspel waarbij je zo snel mogelijk jouw kaarten moet wegspelen. Dit doe je door een kaart van dezelfde kleur of hetzelfde symbool op de stapel te leggen. Klinkt simpel…maar dat is het dus niet. Door de verschillende ‘actie’-kaarten en bluffende tegenstanders is dit een spel dat leuk blijft! Het kaartspel UNO kan je vergelijken met het kaartspel pesten. Alleen heb je cijfers van 0 tot 9 en zijn er speciale ‘actie’-kaarten. Ondertussen kan je meer dan 13 verschillende edities kopen bij betrouwbare partijen zoals Bol.com.
Wat is het doel van Uno
Bij UNO krijgt iedere speler aan het begin van een ronde 7 handkaarten. Het doel is om deze kaarten als eerste weg te spelen. Je begint altijd met één kaart open op de aflegstapel. Vervolgens mag iedereen, één voor één, een kaart opgooien die qua waarde, kleur of symbool overeenkomt met deze bovenste kaart.
Heb je die niet in jouw hand, moet je helaas een kaart pakken. Als je nog maar één kaart over hebt, moet je ‘UNO’ roepen. Doe je dit niet? Dan moet je 2 kaarten pakken. Lukt het je om als eerste jouw kaarten kwijt te raken? Dan ben je de winnaar. Wil je achter elkaar blijven spelen? Werk dan met de officiële puntentelling. Je speelt dan tot één van de speler in totaal 500 punten of meer heeft.
Welke type kaarten heb je bij Uno?
In totaal zitten er 108 verschillende kaarten in het spel. Deze kaarten bevatten de cijders 0 tot 9 en hebben 4 verschillende kleuren (groen, rood, geel, en blauw). Elke kaart komt twee keer voor in het spel, behalve de 0. De overige 30 kaarten zijn ‘actie’-kaarten en hebben verschillende waarden zoals een beurt overslaan, kleur wijzigen & spelers- volgorde omdraaien.
Voor wie is het spel?
Iedereen vanaf 3 jaar (als je het Uno junior spel meerekent). Fantastisch toch? Dan kan echt iedereen aan tafel mee doen! De standaard editie is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en kan gespeeld worden met 2 t/m 10 spelers. De speeltijd is ongeveer 30 minuten.
Zoals we al eerder hebben aangegeven is het spel is verschillende edities uitgebracht en kan je alle varianten van Uno kopen bij Bol.com. Het spel Uno junior kan al gespeeld worden met kinderen vanaf 3 jaar. Ben je gek op thema’s? Kies dan voor de Harry Potter UNO, Super Mario UNO of Paw Patrol UNO!
Wil jij Uno kopen? Bekijk eerst welke edities er zijn!
UNO heeft enorm veel verschillende varianten. De standaard editie is goedkoop en kan door jong en oud worden gespeeld. Deze raden wij iedereen aan! Daarnaast zijn er ook nog andere beschikbaar waaronder een Junior-editie en diverse thema’s. Koop jou favoriete editie en ontdek zelf hoe leuk dit spel is!
Hoe speel je het spel Uno? Bekijk de alle Uno spelregels!
Naast de spelregels is het handig om te weten hoe je het spel Uno speelt. We hebben dit opgedeeld in 3 onderdelen:
1. Start van het spel. Aan het begin van het spel krijgt elke speler 7 kaarten. De overige kaarten vormen de trekstapel. Het is belangrijk dat deze kaarten met de afbeelding naar beneden liggen. Hierdoor kan je niet zien welke kaart de andere speler trekt. Vervolgens wordt de bovenste kaart van de trekstapel gepakt en in het midden neergelegd (met afbeelding naar boven). Dit is de startpunt van het spel.
2. Spelverloop. De speler links van de deler mag beginnen. Het is de bedoeling dat deze speler een kaart oplegt dat qua cijfer, kleur of symbool hetzelfde is als de kaart in het middel. Kan de speler geen match maken? Dan moet hij of zij een kaart van de trekstapel pakken. Pakt de speler een kaart die hij direct kan opleggen? Dan mag hij dat meteen doen en hoeft de speler niet tot de volgende ronde te wachten. Trekt hij een kaart die ook niet match? Dan is de volgende speler aan de beurt.
Tip: Je kan de dealer willekeurig kiezen. Wil je echter de officiële regels volgen of is er onderling een strijd (heel herkenbaar) dan pakt iedere speler een kaart. Vervolgens draaien alle spelers de kaart om en is de speler met de hoogste kaart de dealer. Hierbij telt een actiekaart als nul.
3. Het spel winnen. Heb je nog maar één kaart in de hand? Dan moet je ‘UNO’ roepen. Doe je dit niet? Dan moet je twee kaarten van de stapel trekken. De speler die als eerste al zijn kaarten heeft weggespeeld, wint het potje. Lees hieronder meer over de puntentelling!
Wat betekenen de actie kaarten bij het spel Uno?
Er zitten 108 verschillende kaarten in het spel UNO. Deze kaarten bevatten de cijders 0 tot 9 en hebben 4 verschillende kleuren (groen, rood, geel, en blauw). Elke kaart komt twee keer voor in het spel, behalve de 0. De overige 30 kaarten zijn ‘actie’-kaarten waar een handeling aan gekoppeld is. In totaal zijn er 6 verschillende ‘actie’-kaarten:
- De +2 kaart. Legt jouw voorganger een ‘+2 kaart’ op? Dan moet je 2 kaarten van de stapel pakken en een beurt overslaan. Oneerlijk maar heerlijk voor het spel! Gelukkig mag je ook direct een ‘+2 kaart’ erop te leggen en heeft de persoon na jou pech. Deze kaart mag alleen op een kaart van dezelfde kleur óf dus een andere ‘+2 kaart’ worden gelegd.
- De keer-om kaart. Hiermee wordt de speelrichting verandert. Deze actiekaart mag alleen op een kaart van dezelfde kleur óf een andere ‘’keer-om kaart’’ worden gelegd.
- De sla-beurt-over kaart. Bij het spelen van deze kaart moet de volgende speler een beurt overslaan. Deze actiekaart mag alleen op dezelfde kleur óf een andere ‘’sla-beurt-over kaart’’ worden gelegd.
- De keuzekaart. Met de keuzekaart wordt aangeven met welke kleur er verder wordt gespeeld. Deze kaart mag je altijd opgooien.
- De +4 kaart. De speler die deze kaart speelt, bepaalt de kleur waarin verder wordt gespeeld & verplicht de volgende speler om 4 kaarten te pakken. De 4 gepakte kaarten mogen niet direct worden gespeeld en de speler zal dus op zijn of haar volgende beurt moeten wachten. De ‘+4 kaart’ mag alleen in ‘nood’ gespeeld worden. Dat wil zeggen dat je deze kaart enkel mag spelen indien je geen andere geldige zet kan doen. Je mag natuurlijk bluffen en de kaart toch opgooien. Als je betrapt wordt, volgt er een straf. Alle straffen zetten hieronder op een rijtje.
Lees ook: Qwixx spel kopen? | Compleet overzicht met prijzen, spelregels & tips!
Lees ook: 14x Geweldige reisspelletjes voor 2 personen
Welke straffen zijn er bij Uno?
Straffen, klinkt wat heftig maar het is onderdeel van de Uno spelregels. Er zijn een aantal spelregels waar jij je aan moet houden. Houd jij je daar niet aan, dan kan er een straf volgen. Het gevolg is vaak het pakken van extra kaarten. Hieronder zetten wij alle straffen op een rijtje.
- Vergeet je het woord UNO te roepen als je nog maar één kaart hebt en je wordt betrapt? Dan moet je twee kaarten van de trekstapel pakken.
- Probeer jij stiekem samen te werken door te vragen om een specifieke kaart op te gooien? Dan moet jij twee kaarten pakken.
- Leg je een verkeerde kaart op de aflegstapel? Dan moet je jouw kaart terugpakken samen met twee extra kaarten. Dit hoef je enkel te doen als je betrapt wordt.
- Jij speelt een +4 kaart, terwijl jij nog een andere kaart kan opleggen. De speler die de vier kaarten moet pakken, mag jou vragen om al jouw kaarten te laten zien. Heb je inderdaad valsgespeeld? Dan moet jij de vier kaarten pakken. Word je ten onrechte beschuldigd? Dan pakt de speler die jou beschuldig heeft nog eens twee extra kaarten.
Wat zijn extra Uno spelregels die ik kan gebruiken?
Hierboven hebben we eigenlijk alle standaard Uno spelregels uitgelegd. Maar, je kan hier natuurlijk makkelijk nog wat spelregels aan toe voegen. Het moet natuurlijk spannend blijven! Probeer eens de onderstaande spelregels.
- Je mag op een +2 kaart een andere +2 kaarten neerleggen. Dit betekend dat de volgende speler 4 kaarten mag pakken of zelf ook een +2kaart kan opleggen enzovoort. De speler die uiteindelijk geen +2 kaart kan opleggen moet de totaal som van de kaarten pakken.
- Hetzelfde kan je doen bij een +4 kaart. Op het moment dat een speler een +4 kaart neerlegt mag de volgende speler hier een +4 kaart opleggen. Dit gaat door tot dat een speler geen kaart meer kan opleggen. Die speler moet de totaal som aan kaarten pakken. De speler die de laatste +4 kaart heeft opgegooid, mag de nieuwe kleur bepalen.
- Nog leuker en dat is dat je alle + kaarten op elkaar mag leggen. Deze ongeschreven regel gebruiken wij eigenlijk altijd! Je mag op een +2 of +4 kaart dus oneindig op elkaar leggen tot dat een van de spelers geen + kaart meer kan opleggen. Die speler moet vervolgens de juiste hoeveelheid kaarten pakken.
- Als de cijferkaart 0 wordt gespeeld, geven alle spelers hun kaarten door aan de speler naast hun.
- Als de cijferkaart 7 wordt gespeeld, mag de speler nog een keer. Wij zeggen dan vaak 7 = kleven.
Hoe werkt de puntentelling bij Uno?
Hoe win je Uno? Door al je kaarten als eerste weg te spelen. Je kan er voor kiezen om per potje een winnaar te benoemen of je gaat werken met de officiële puntentelling. Met deze telling is het de bedoeling dat alle spelers die nog kaarten in hun handen hebben, de punten van deze kaarten bij elkaar optellen. De winnaar van een ronde krijgt de punten van alle spelers bij elkaar opgeteld. Het spel eindigt als een speler in totaal 500 punten of meer heeft behaald.
Kaart | Puntentelling |
Cijferkaart 0 t/m 9 | Waarde op de kaart |
Neem-2 kaart | 20 punten |
Keer-om kaart | 20 punten |
Sla-beurt-over kaart | 20 punten |
Keuzekaart | 50 punten |
Neem-4 kaart | 50 punten |
Ga jij Uno kopen? Deze kaartspellen wil je ook niet missen!
Als jij Uno leuk vindt en je wilt het gaan kopen dan raden we je aan om deze spellen ook toe te voegen aan je winkelmandje! Wij houden zelf van simpele spellen waar iedereen snel aan mee kan doen zoals Qwixx en Valse Motten. Niks is namelijk zo vervelend dan een spel 10x uitleggen en dan eindigen met de zin; zullen we het maar gewoon spelen? Herkenbaar? Bij deze spellen kan je na een korte uitleg meteen beginnen en worden de potjes na elke ronde leuker!
Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn of jij hebt zelf toffe spelregels bedacht, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.
Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!