BaliIndonesië

Monkey Forest Bali, Ubud | Complete Gids | Bali’s Sacred Sanctuary

Monkey Forest Bali Ubud
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Ontdek één van de meest populaire bezienswaardigheden: het Monkey Forest Bali, een onmisbare bestemming in Ubud! Duik in een natuurlijk paradijs dat heilig is voor de Balinese cultuur, compleet met prachtige tempels, rivieren en eeuwenoude bomen, bevolkt (dicht bevolkt) door nieuwsgierige apen. Het is ongetwijfeld een unieke ervaring, waar je meer dan 1000 loslopende apen kan spotten. Lees onze complete gids voor het verkennen van Monkey Forest Bali, jouw start voor een onvergetelijke ervaring! tot een onvergetelijk avontuur in het hart van Ubud.


Het verhaal van het Monkey Forest in Bali, Ubud.
Wat kan je verwachten van het Monkey Forest?
1. De apen
2. Apen voeren
3. Het beschermde bos
4. De spirituele tempels

Vervoer naar het Monkey Forest Bali, Ubud
Toegangsprijzen en openingstijden van Monkey Forest Bali, Ubud

Is het Monkey Forest in Ubud veilig?
1. Veiligheidsrichtlijnen van Ubud Monkey Forest Bali

Het verhaal van het Monkey Forest in Bali, Ubud.

Op een steenworp afstand van het centrum van Ubud bevindt zich het Sacred Monkey Forest Sanctuary, de thuisbasis van meer dan duizend ondeugende apen die hier absoluut de baas zijn! Hoewel Bali meerdere bossen heeft waar je de grijze makaken kan zien, is het Monkey Forest de meest bekende. Het is dan ook niet voor niks dat het een van de meest populaire bezienswaardigheden op Bali is.

Het Monkey Forest in Bali is opgericht en behouden volgens het eeuwenoude hindoeïstische concept Tri Hita Karana. Deze filosofische principe, afkomstig uit het hindoeïsme, streeft ernaar dat mensen in harmonie leven met hun omgeving en de natuur om hen heen. Het Monkey Forest, dat dienst doet als essentieel toevluchtsoord voor meer dan 1000 apen, draagt niet alleen bij aan het behoud van de dieren, maar heeft ook een diepgaande spirituele betekenis voor de lokale bevolking.

Daarnaast is het een ‘levendig laboratorium’ voor onderwijsinstellingen. Er worden meerdere belangrijke conservatie- en onderzoeksprogramma’s uitgevoerd voor de dieren, bossen en zeldzame planten die binnen het heiligdom leven.

Wat kan je verwachten van het Monkey Forest Bali?

Je kan er gemakkelijk 2 uur lang rondlopen en je zal je geen minuut vervelend. Want met een oppervlakte van 30,8 hectare en meer dan duizend apen is er altijd wel iets te zien!

De apen

Er leven meer dan duizend Balinese langstaart apen in het Monkey Forest in Bali, opgesplitst in verschillende groepen. Ze leven hier vrij en je zal dan ook geen barrières of hekken tegenkomen. Ze zijn dus ook vrij om het bos te verlaten. Dit is dan ook de reden waardoor je ze ook buiten het Monkey Forest tegenkomt. Echter, blijven de meeste apen in het park omdat ze hier 9 keer per dag gevoerd worden door het personeel. De apen zijn overdag het meest actief en, omdat ze niet schuw zijn voor mensen, komen ze dichtbij! Houd er dus rekening mee dat je tas goed dicht zit, je geen losse accessoires draagt en eten wegstopt, want de brutale apen kunnen proberen je zakken te doorzoeken of er met je tas vandoor te gaan.

Dichtbij het monkey forest verblijven? Hier vind je alle hotel opties in Ubud!

Apen voeren

De apen worden 9 keer per dag gevoerd door het personeel van het opvangcentrum. Ze krijgen een mix van voedsel zoals zoete aardappel, banaan, kokosnoot en papajablad. Toeristen konden de apen vroeger bananen voeren. Dit is nu echter stopgezet. Deze maatregel is genomen ter bescherming van zowel de apen als de bezoekers in het park.

Het beschermde bos

Het Ubud Monkey Forest is enorm! Zoals we daarnet al aangaven heeft het een oppervlakte van ongeveer 30,8 hectare waardoor je er zeker 2 uur kunt ronddwalen. Daarnaast is het ideaal om even aan de warme Balinese zon te ontsnappen. Door het dikke bladerdak is het hier wat koeler en loop je de gehele tijd in de schaduw.

Het bos is een belangrijk onderdeel van het Balinese erfgoed, maar ook voor het dagelijks leven. Het is dus niet alleen een toeristische attractie maar ook een belangrijk deel van het spirituele en economische leven van de bevolking. Daarnaast is het een belangrijke plek voor onderzoekers. Het is daarom belangrijk dat wij ons als gasten (toeristen) niet van de looppaden afwijken.

Hier zijn al uw hotelopties in Ubud

De spirituele tempels

Binnen het Monkey Forest liggen drie hindoeïstische tempels uit de 14e eeuw. Deze tempels getuigen van het streven naar harmonie tussen mens en natuur binnen het hindoeïsme, waar planten en dieren een religieuze betekenis hebben. In het zuidwesten bevindt zich de tempel Pura Dalem Agung, in het noordwesten ligt Pura Beiji en in het noordoosten Pura Prajapati. De tempels worden gebruikt om goden te aanbidden en zijn heilig voor de lokale bevolking. Je kan deze tempels als gast niet betreden.

Lees meer | De ultieme reisroute door Bali en omliggende eilanden
Lees meer | Wat te doen in Canggu, Bali? Bekijk alle tips!

Vervoer naar het Monkey Forest Bali, Ubud

Wij raden je aan om met de scooter naar het Monkey forest te gaan. Het is veruit de makkelijkste manier om jezelf te verplaatsen op het eiland. Mocht je liever niet zelf willen rijden dan kan je kiezen uit de volgende opties:

 • Taxi: Verblijf jij niet in Ubud, kies dan voor een taxi. Je hebt verschillende opties maar een Grab-taxi is onze absolute favoriet. Liever niet via de app boeken? Vraag dan of je hotel of hostel een taxi voor je kan regelen.
 • Pendelbus: Er rijdt de hele dag door een pendelbus vanaf het centrum naar de ingang van het Monkey forest. Een ritje duurt ongeveer 15 minuten.
 • Wandelen: Het natuurreservaat ligt op een ongeveer 15 minuten lopen van het centrum van Ubud. Aangezien het verkeer erg ‘chaotisch’ is, vinden wij dit een betere optie dan de pendelbus.
 • Scooter: Zoals hierboven aangegeven. De scooter is veruit de makkelijkste manier om naar het park te komen. Houd er rekening mee dat je een kleine vergoeding betaald voor het parkeren van je scooter bij het park.

Het is daarnaast ook mogelijk om een dag tour te boeken. Er zijn verschillende tours beschikbaar op de site van Getyouguide.nl. Super handig! Dan hoef jij je nergens meer druk om te maken. Instappen en gaan!

Toegangsprijzen en openingstijden van Monkey Forest Bali, Ubud

Het Monkey Forest Bali in Ubud is elke dag open van 9.00 – 18.00 uur. Je kan tickets kopen bij het loket voor het park tot 16:00 uur.

Ticketprijzen op weekdagen: 
De ticketprijs voor volwassenen is IDR 80.000 (€4,75)
Een ticket voor kinderen IDR 60.000 (€3,50)

Ticketprijzen in het weekend: 
De ticketprijs voor volwassenen is IDR 100.000 (€5,87)
Een ticket voor kinderen IDR 80.000 (€4,75)

Is het Monkey Forest in Ubud veilig?

Helemaal veilig kunnen we niet zeggen. Ondanks dat het een hele toffe ervaring is, geven wij altijd aan dat mensen moeten oppassen. Sommigen apen zijn namelijk erg brutaal en onvoorspelbaar.

Tijdens ons bezoek was er een aap die even een kijkje wilde nemen in onze tas. Geen probleem zou je denken… maar hij raakte gefrustreerd omdat de rits niet openging. Toen wij rustig onze tas wegtrokken werd hij erg boos, liet zijn tanden zien en begon te blazen.

Je kan het ze niet kwalijk nemen, maar je moet wel oppassen. De apen associëren toeristen met eten en komen dus graag even bij jou kijken. Veel apen zijn echter heel rustig en komen alleen even naast of bij je zitten. Schrik dus niet als er een aap op je springt. Het is belangrijk dat je kalm blijft en rustig weg loopt of opstaat.

Je hoeft niet bang te zijn om gebeten te worden als jij je houd aan de veiligheidsrichtlijnen. Apen zijn van nature niet agressief en ze zullen zich alleen verdedigen als ze bedreigd worden (of hun zin niet krijgen). De vuistregel is om de apen niet in de ogen te kijken of je tanden te laten zien, aangezien apen dit kunnen zien als een vorm van agressie.

Veiligheidsrichtlijnen van Ubud Monkey Forest Bali

Wij zijn te gast in het Monkey Forest en daarom wordt er gevraagd om de volgende richtlijnen te respecteren. Je vind deze richtlijnen bij de ingang en op de officiële website. Hier zijn ze in het kort:

 • Raak de apen niet aan: Het klinkt logisch maar toch doen veel mensen dit. De apen kunnen hiervan schrikken en agressief reageren.
 • Raak niet in paniek: Wanneer apen dicht bij komen of op je springen, blijf dan rustig. Laat eventueel het eten dat je in je hand hebt vallen en loop weg.
 • Ren niet weg en ga ook niet schreeuwen: Wanneer apen je naderen, blijf kalm en schreeuw niet. Vermijd schreeuwen, want dit kan hen bang maken.
 • Kijk de apen niet in de ogen: Hierdoor kunnen de apen zich bedreigd voelen.
 • Neem geen voedsel mee en voer de apen niet: Apen ruiken al het voedsel dat je bij je hebt. Dus ook het voedsel in je tas. Als apen dit niet te pakken kunnen krijgen kunnen ze erg agressief reageren.
 • Breng geen plastic / papieren zakken mee: Om het bos schoon te houden en te voorkomen dat apen ermee gaan spelen.
 • Zorg voor je persoonlijke bezittingen: Zorg ervoor dat sieraden en zonnebrillen zijn opgeborgen in je tas. Controleer ook of je tas goed is dichtgeritst.

Wij hopen dat deze informatie jou helpt met het plannen van jou reis naar het Monkey Forest Bali. Heb je nog vragen? Dan kan je ons altijd een bericht sturen via Instagram.

Wij proberen deze blog over het Monkey Forest Bali zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in deze blog over Monkey Forest Bali zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?