ItaliëKroatiëSpanje

Met de camper door Europa, dit moet je weten!

Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Het leukste aan een camperreis? Het ultieme gevoel van vrijheid! Je hebt de mogelijkheid om elke dag van locatie te wisselen en je neemt je ‘huisje’ gewoon met je mee. Reizen met een camper is deze zomer een absolute aanrader. Er zijn talloze routes online te vinden door indrukwekkende natuurgebieden en gezellige steden. Maar hoe werkt dit precies? Waar moet je op letten en waar kan je betaalbare campers huren? Dat hebben wij voor jou uitgezocht, zodat jij je kan richten op het kiezen van de mooiste route. Dus… ben jij ready om deze zomer Europa met een camper te ontdekken? Lees dan al onze camper tips.


Camper tips

De 3 beste sites voor het huren van een camper!

Laten we beginnen bij de vraag; Waar kan ik een camper huren? Heb je zelf een camper, je ouders of een van je vrienden dan is deze vraag snel beantwoord. Maar ook als je dit niet hebt zijn er vele opties om uit de kiezen. Wij vinden dit de beste websites:

Deze websites maken het ontzettend makkelijk om een camper te huren. Op de website van Goboony bieden verschillende particulieren en bedrijven hun campers aan, ieder met andere opties, andere verzekeringen en huur termijnen. Kies voor een camper die bij jou en je budget past. Wij raden je aan om voor een camper te gaan die goed verzekerd is; WA+ All risk.

Wij hebben daarnaast nu 2 keer bij Wildecampers een camper gehuurd. Eén keer via Camptoo (nu Goboony) en één keer direct bij Wildecampers. Wij zijn ontzettend tevreden over deze campers. Ze zijn opvallend, perfect in formaat en het grootste voordeel… je huurt de campers met ongelimiteerde kilometers. Hierdoor kan jij naar elke bestemming in Europa zonder honderden euro’s per kilometers te betalen.

Tip: Zodra je de camper ophaalt, vraag dan de verhuurder om uitleg van de opties en functies. Iedere camper heeft zijn eigen specifieke functies en handleiding. Zo haal jij alles eruit wat erin zit. Plus, de kans is kleiner dat iets stuk gaat wanneer je het correct gebruikt. Vraag daarnaast altijd even of je foto’s mag maken van de camper. Hierdoor weer jij precies wat eventueel al kapot was of waar schade zit.

Wat kost het huren van een camper?

De prijs voor het huren van een camper is afhankelijk van het seizoen en de grootte/type van de camper. Je moet er rekening mee houden dat in het hoogseizoen (zomer) de huurprijzen vaak verdubbelen. Daarnaast zullen de campings ook een stuk duurder zijn. Prijzen beginnen gemiddeld vanaf 60 EUR per nacht in het lage winterseizoen.

Tip: Ben je van plan een complete rondreis te maken? Houd er dan rekening mee dat je een camper huurt met ongelimiteerde kilometers. Dit kan je veel geld schelen.

Belangrijke documenten bij het huren van een camper

  • Rijbewijs: Een camper is géén auto maar met een normaal B-rijbewijs kan je veel campers huren, tenzij anders beschreven staat. Controleer voor je naar het buitenland gaat altijd even of je rijbewijs nog geldig is.
  • Paspoort/ID: Het kan zijn dat sommige verhuurders graag een identiteitsbewijs willen zien als je de camper ophaalt.
  • Huurbevestiging: Zorg dat je altijd even digitaal je huurbevestiging bij de hand hebt. Zo kan jij controleren of je de juiste camper meekrijgt.
  • Verzekering: Check van te voren hoe de camper verzekerd is. Wij raden aan om een camper te kiezen die WA+ All risk is verzekerd. Je zal altijd een borg moeten achterlaten aangezien de verhuurder een ‘eigen risico’ heeft die jij bij eventuele schade betaald. Zorg daarnaast dat je zelf een goede reisverzekering hebt.

Een route kiezen

Nu komt het leuke gedeelte, het kiezen van je route. Wij zijn er in deze blog van uit gegaan dat je in Nederland je camper huurt en dat dit ook je vertrekpunt is. Er zijn online honderden routes te vinden. Zo hebben wij eerder een route gemaakt door Italië en door Kroatië. Deze routes bevatten beide prachtige natuurgebieden, bergen, kustlijnen en steden.

Tolwegen, vignet en milieustickers in Europa

In veel Europese landen betaal je tol voor bepaalde wegen. Op deze wegen kan je aanzienlijk sneller rijden en ze zijn dus perfect om grote afstanden af te leggen. Eenmaal aangekomen in het land van bestemming kiezen wij liever voor de schilderachtige routes. Bovendien zijn tolwegen vaak duur en kan het je veel geld kosten tijdens een roadtrip. Het is dus absoluut de moeite waard om zoveel mogelijk deze wegen te vermijden. Gegarandeerd kom je langs prachtige punten die niet op je route staan.

Tip: Voor het uitstippelen van een route gebruiken wij altijd Google maps. We downloaden van te voren de offline kaart. Daarnaast kan je gemakkelijk kiezen voor de optie ‘tolwegen vermijden’.

Houd daarnaast rekening met eventuele vignetten en milieustickers. In sommige landen heb je deze documenten nodig om zonder problemen door het land te reizen. Bekijk op de website van ANWB, welke jij nodigt hebt en bestel ze gemakkelijk online!

Camping of wildkamperen?

Wild kamperen is in de meeste Europese landen verboden. Echter, knijpen de autoriteiten tijdens het laagseizoen vaak een oogje dicht. Maar wild kamperen is op je eigen risico. Wij raden je aan om dit per land even op te zoeken en te kijken hoe andere reizigers het hebben ervaren. In bijvoorbeeld Portugal zijn ze enorm streng en raden we je het af. Daarentegen hebben wij in Italië en Kroatië hier geen problemen mee gehad. Waar je ook bent, zorg er in ieder geval voor dat je de natuur om je heen respecteert en ruim al je troep op.

Via apps als Campercontact & Park4Night kan je gemakkelijk wild kampeer plekken vinden. Deze plekken zijn beoordeeld door andere campergebruikers. Ook vind je op deze apps campings, verzorgingsplaatsen en parkeermogelijkheden bij populaire locaties. Beide apps zijn gratis en super makkelijk in gebruik.

Nog een paar extra camper tips

Met een camper door Europa reizen is een geweldige ervaring en super makkelijk. Wij geven je graag nog een aantal extra camper tips om jouw reis zo makkelijk mogelijk te maken.

Eten en water: In heel Europa zijn er tal van grote supermarkten, een bekende is bijvoorbeeld Lidl. De Lidl is goedkoop en vind je bijna in elk dorp. Houd er rekening mee dat je in de meeste campers alleen een fornuis hebt met twee pitten. Daarnaast zijn er via Campercontact & Park4Night plekken te vinden waar je water kan tappen. Dit is prima water om pasta te koken of je afwas te doen. Toch raden wij aan om drinkwater gewoon bij een supermarkt te kopen. Vooral als je de camper huurt en je niet weet hoe andere met de jerrycan zijn omgegaan. Better safe then sorry!

Opladen: De meeste campers hebben de mogelijkheid om via een usb je telefoon op te laden tijdens het rijden. Huur jij een camper met een zonnepaneel dan kan je dit ook doen terwijl je stilstaat. Vraag altijd even goed na hoe dit werkt bij de verhuurder, zodat je weet waar je op moet letten. Op campings kan je natuurlijk gebruik maken van de oplaad palen die je kan verbinden met je camper.

Douches en toiletten: In de meeste campers zit géén douche en géén toilet. Vaak kan je voor een kleine betaling een chemisch toilet huren, wat echt heel erg handig is als je gaat wild kamperen. Houd er wel rekening mee dat je deze meerdere keren tijdens je reis moet legen en dit mag niet overal! In de bovengenoemde apps vind je ‘verzorgingsplaatsen’ waar je dit kan doen. Ben je van plan om van camping naar camping te reizen dan is dit natuurlijk niet nodig.

Wij hopen dat deze camper tips jou helpt met het plannen van jou reis. Heb je nog vragen? Dan kan je ons altijd een bericht sturen via Instagram.

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.


Sommige van de links in deze blog over camper tips zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?