Kroatië

Plitvice meren | Plitvice National Park, Kroatië. Bekijk onze tips!

Plitvice meren
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Plitvice meren, een van de bekendste bezienswaardigheden van Kroatië. Samen met Krka National Park is Plitvice National Park het bekendste en misschien wel het mooiste park in Kroatië. Het Plitvice National Park is een Unesco werelderfgoedsite en bestaat uit 16 prachtige groene meren die met elkaar verbonden zijn door watervallen. Het is een must see tijdens jouw rondreis door Kroatië. Je moet echter wel rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Bekijk onze praktische tips en haal zoveel mogelijk uit je bezoek aan de Plitvice meren.


Algemene informatie over Kroatië

Ben je bezig met het plannen van een vakantie naar Kroatië? Kijk dan naar onze tips voor de beste routede beste reisperiode,  en het vervoer naar en in Kroatië.

Vervoer naar en in Plitvice meren

Je kan de Plitvice meren het best bezoeken met de auto of camper. Dit is veruit het makkelijkste.

Tip: Heb jij geen eigen vervoer? Kies voor het huren van een camper of een auto! Houd er rekening mee dat je altijd een bekend verhuurbedrijf zoals Sunnycars.nl, Wildecampers.nl of Camptoo.nl. Lees meer hierover in onze blog met de camper door Europa.

Mocht je liever geen auto willen huren dan kan je ook met de bus naar de Plitvice meren reizen. Beide ingangen van het park hebben een bushalte. Vanaf hier vertrekken er bussen naar verschillende grote steden zoals Zagreb, Zadar en Split. Meer informatie over de vertrektijden en ticketprijzen voor de bus naar Plitvice is te vinden op de website van APVarazdin.

Het is daarnaast ook mogelijk om een dag tour te boeken. Er zijn verschillende tours beschikbaar op de site van Getyouguide.nl. Super handig! Dan hoef jij je nergens meer druk om te makken. Instappen en gaan!

Lees meer | Krka watervallen – Krka National Park, Kroatië. Bekijk onze tips!
Lees meer | Met de camper naar Kroatië, dit moet je weten!

Wat is er te zien in Plitvice National Park | Plitvice meren, Kroatië.

Het park is eigenlijk één grote bezienswaardigheid met een oppervlakte van 266m2. Elk meer heeft zijn eigen vorm en grootte maar ze hebben allemaal de prachtige smaragdgroene kleur. Bij de ingang geven ze aan welke verschillende routes er allemaal zijn. Om hier een goede keuzen te maken is het handig om te wat je waar vindt!

Boven meren: Het park is onderverdeeld in de boven meren (Gornja) en de beneden meren (Donja). De grootste meren van het park vind je in de boven meren en dit is ongeveer 70% van het hele park. Je kan in dit gebied uren wandelen als je wilt.

Beneden meren: Dit deel van het park is een stuk kleiner maar zeker niet minder mooi. Dit gedeelte bestaat uit 4 meren die liggen in een kalkstenen kloof. Via houten bruggetjes loop je over de meren en direct langs de watervallen. Vele vinden dit het mooiste gedeelte van het park. Wij kunnen echter niet kiezen!

Kozjak meer: Dit is het eerste meer dat je ziet als je binnenkomt via ingang 2. Het Kozjak meer is de verbinding tussen de boven- en beneden meren. Je kan om het meer lopen maar dat raden wij niet aan. Je bent namelijk al veel tijd kwijt aan al het ander moois in het park. Kies daarom voor de boot. Om de paar minuten vertrekt er een boot van de ene naar de andere kant van het meer. Naast dat het super handig is, is het een leuk tochtje van circa 15 minuten. Een tocht met deze boot is trouwens gratis. Het is allemaal al berekend in de ticketprijs.

Veliki Slap: In de beneden meren ligt de hoogste waterval van het Plitvice park en heel Kroatië. De Veliki Slap is 78 meter hoog en erg indrukwekkend. Houd er rekening mee dat deze waterval in de zomer wat minder spectaculair kan zijn doordat er een lange tijd geen regen is gevallen.

Ingangen, toegangsprijzen en openingstijden

Toegangsprijzen en openingstijden: Het Plitvice National Park is het hele jaar open echter verschillen de openingstijden en toegangsprijzen per seizoen. Wij raden je aan om altijd eerst de officiële website te raadplegen.

Tickets voor de Plitvice meren moet je vooraf online bestellen op de website van Plitvice National Park.

Tip: Boek je ticket minstens 2 à 3 dagen van te voren om teleurstelling te voorkomen.

Bij het reserveren van je ticket moet je aangeven of je ingang 1 of ingang 2 kiest. Dit is best lastig als je er nog nooit geweest bent. Om hier een goede keuze in te maken is het handig om wat meer informatie te hebben.

Ingang 1: Deze ingang bevindt zich bij de beneden meren. Het voordeel van ingang 1 is dat je direct bij Valiki Slap (de grootste waterval) bent.

Ingang 2: Deze ingang bevindt zich bij de boven meren. Wil jij het hele park zien? Dan maakt het niet uit bij welke ingang je begint. Je kan namelijk tussen de beneden- en boven meren lopen maar ook kiezen voor een boot of het treintje. Daarnaast rijden er bussen van ingang 1 naar ingang 2. Heel fijn voor de terugweg!

Veel blogs raden je aan om bij ingang 1 te beginnen omdat het hier vaak rustiger is. Daarnaast begin je direct met een gaaf viewpoint en de grootste waterval. Echter, wij hebben dit anders ervaren. Wij zijn juist heel erg vroeg gestart bij ingang 2. Hierdoor hebben wij een groot deel van het park gezien zonder teveel andere toeristen om ons heen. Dat maakt de omgeving direct mooier ;p.

Welke wandelroutes zijn er in Plitvice National Park | Plitvice meren, Kroatië.

In het park liggen kilometers aan wandelpaden die met elkaar zijn verbonden doormiddel van houten bruggen. Vanaf iedere ingang heb je de keuze uit 4 verschillende routes. De routes worden duidelijk aangegeven en bij de ingang ontvang je een plattegrond. Wil je alle bezienswaardigheden zien? Kies dan voor route H (start ingang 2) of route C (start ingang 1).

Er zijn in totaal 8 verschillende routes

Ingang 1
A – Beneden meren & de waterval Veliki Slap | 3 km –  2/3 uur
B – Beneden meren & Kozjak meer & treinritje | 4 km – 3/4 uur
C – Beneden meren & boven meren & treinritje & boottocht | 8 km – 4/5 uur
D – Route voor het complete park | 18,3 km – 6/8 uur

Ingang 2
E – Boven meren & boottocht & treinritje | 5 km – 2/3 uur
F – Route B alleen dan andersom | 4 km – 3/4 uur
H – Route C alleen dan andersom | 8 km – 4/5 uur
K – Route D alleen dan andersom | 18,3 km – 6/8 uur

Tip: In de maanden november t/m maart rijdt de trein en vaart de boot tussen de 2 gebieden niet. Wil je toch het hele park zien, dan heb je alleen de keus tussen route D of route K.

Wij hopen dat deze informatie jou helpt met het plannen van jou reis naar Kroatië. Heb je nog vragen? Dan kan je ons altijd een bericht sturen via Instagram.

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?