Kroatië

Met de camper naar Kroatië, dit moet je weten!

Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Met de camper of auto naar Kroatië is een absolute aanrader. Je hoeft niet eindeloos te wachten op het vliegveld en je reis start wanneer je de voordeur achter je dicht trekt! Daarnaast is het de perfecte manier van reizen als je wilt gaan kamperen of een rondreis wilt maken. Onderweg kom je door prachtige landen en je kan een unieke route uitstippelen. Binnen Kroatië is reizen met eigen vervoer ook ideaal. Je rijdt gemakkelijk naar alle leuke dorpjes, stranden en de mooiste natuurgebieden. Lees al onze tips over het rijden met de camper of auto naar Kroatië!


Algemene informatie over Kroatië

Ben jij bezig met een reisplan voor Kroatië? Bekijk dan ook onze tips voor de beste reisperiode, dagbudget en het vervoer naar en in Kroatië.

Wat is de afstand van Nederland naar Kroatië?

Vanuit Nederland is het zo’n 1400 km rijden tot aan de grens van Kroatië. Dit is qua afstand te vergelijken met Florence in Italië. Uiteraard is het wel afhankelijk van je startpunt in Nederland. Heb jij een vakantie gepland staan in Zuid-Kroatië? Houd er dan rekening mee dat je nog zo’n 600 km verder moet rijden. Weet jij niet waar je wilt beginnen? Bekijk onze route door Kroatië.

Wat is de beste route van Nederland naar Kroatië?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en hetzelfde geldt voor Kroatië. Zo kan je via België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Italië naar Kroatië of via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Welke route je kiest is geheel afhankelijk van de highlights die jij tijdens je roadtrip wilt zien. Wij hebben gekozen voor de route door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.

De beste en snelste route naar het noorden van Kroatië is via Keulen, Frankfurt, München, Salzburg, Ljubljana en dan richting de grensovergang bij Slovenië. Je kunt kiezen voor 2 grensovergangen namelijk Koper en Rupa. Wij hebben zelf ervaren dat Koper erg druk is en we hebben hier minimaal 2 uur moeten wachten. Rupa blijkt een stuk minder druk!

Ga je naar het binnenland van Kroatië of richting het zuiden dan kan je beter via Keulen, Frankfurt, Neurenberg en Graz rijden richting Zagreb.

Tip LightTip: Probeer vooral de spits rond de grote Duitse steden te mijden en natuurlijk de zwarte zaterdagen. Wij zijn rond 04:00 vertrokken uit Nederland en hebben zo de meeste files vermeden.

Hekel aan lang wachten? Zo voorkom je dat je elkaar de camper uit duwt!

Als wij ergens een hekel aan hebben dan is het wachten en dan met name voor een controle. Vaak stellen deze controles namelijk niks voor en wacht je op die slome douaneagent die vanochtend chagrijnig is opgestaan of die ene sukkel die er pas bij het loket achter komt dat hij zijn paspoort moet laten zien. 

Reizen met de camper is fantastisch maar helaas zal het voorkomen dat je onderweg ergens stil komt te staan. Daar sta je dan in de brandende zon of juist een heftige regenbui. Wat nu? 

Nu zullen er een paar zijn die denken; mooi, tijd om Instagram en Tiktok erbij te pakken. Maar laten we eerlijk zijn, heel gezellig is dat niet. Maar geen paniek want wij hebben 3 hele toffe spellen die je gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen!

Phase 10 is een kaartspel. Hierdoor is het spel makkelijk mee te nemen op vakantie. Bij elke ronde is het de bedoeling dat je een bepaalde kaartcombinatie haalt. De persoon die het snelst alle fases heeft behaald wint! Het spel is ook beschikbaar voor de jonge reizigers.

  • Aantal spelers: 2-6 personen
  • Leeftijd: 7+
  • Speeltijd: 30 minuten

Uno, wie kent dit kaartspel niet! Het spel is goedkoop en het gaat eigenlijk nooit vervelen. Je kan het spel met grote groepen spelen of juist met zijn tweeën. De regels zijn makkelijk en zo’n pakje kaarten weegt helemaal niks! 

  • Aantal spelers: 2-10 personen
  • Leeftijd: 7+
  • Speeltijd: 30 minuten

The mind is het laatste kaartspel. Ook al houden wij van een uitdaging en zijn we beide competitief is het ook leuk om een keer niet elkaars concurrenten te zijn. Dit spel is bedoeld om samen te werken. Geen winnaar en geen verliezer, ideaal toch? Tijdens het spel moet je de kaarten op de juiste volgorde neerleggen zonder te overleggen of elkaar je kaarten te laten zien.

  • Aantal spelers: 2-4 personen
  • Leeftijd: 8+
  • Speeltijd: 20 minuten

Zoals je waarschijnlijk al door hebt zijn wij gek op kaartspellen. Het is veruit het makkelijkste om mee te nemen en daardoor perfect tijdens het reizen. Want laten we eerlijk zijn dat een heel bord uitklappen niet ideaal is & dobbelstenen zoeken tussen stoelen ook niet erg bevorderlijk is voor de sfeer. 

Kies jou favoriet en je hebt ongetwijfeld een gezellige rit! Geloof me, dit is echt de manier om een saaie file of controle door te komen!

Wat kost het om met de camper of auto naar Kroatië te gaan?

Dit is een van de meest gestelde vragen en dat is niet voor niks. Je rijdt door verschillende landen met tolwegen, vignetten en andere benzineprijzen. Maar waar moet je dan rekening mee houden? Wij hebben alles voor de route via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië voor je op een rijtje gezet!

Met welke tolwegen & vignetten moet je rekening houden?

Duitsland: Om te beginnen is het belangrijk om te kijken of je in Duitsland door de milieuzones rijdt of hier een stop maakt. Is dit het geval? Dan heb je voor Duitsland een milieusticker (€13,95) nodig. Deze kan je gemakkelijk online aanvragen via de site van de ANWB. Blijf je buiten de milieuzones, zoals wanneer je gelijk van Nederland naar Kroatië reist, dan heb je géén milieusticker nodig.

Wij raden je echter aan om altijd een milieusticker te kopen, zodat je kan stoppen wanneer je dit wilt of moet. De geldigheid van een milieusticker is onbeperkt, ideaal als je vaker met eigen vervoer op vakantie gaat. Huur je een camper? Vraag dan even na of deze er al op zit.

Oostenrijk: Om door Oostenrijk te rijden heb je een Autobahnvignet nodig. Je hebt in dit geval 3 verschillende soorten.
– Een vignet voor 10 dagen (€12,95 – 14,50)
– Een vignet voor 2 maanden (€27,40)
– En een vignet voor een jaar.
Deze vignetten zijn online te koop bij Tolvignetten.nl en online bij de ANWB. Wil je ze liever niet online bestellen? Dan kan je ze kopen bij de ANWB winkels in Nederland, de Oostenrijkse grensovergang en bij tankstations in Duitsland en Oostenrijk.

Tip LightTip: Wij hebben onze vignet voor Oostenrijk online besteld bij tolvignetten.nl. Je betaald een aantal euro meer dan bij de ANWB, maar je ontvangt het vignet binnen een paar uur in je mail. Handig als je op het laatste moment kiest om door Oostenrijk te rijden.

Naast dat je in Oostenrijk voor de snelweg betaald via een vignet, moet je ook nog voor de tunnels betalen. Op de route tussen Nederland en Kroatië liggen twee tunnels.
– De Tauerntunnel (€12,50).
– En de Karawanketunnel (€7,60).

Slovenië: Voor Slovenië heb je ook een vignet nodig. Ook hier hebben ze weer 3 soorten vignetten.
– Een vignet voor een week (€15,00)
– Een vignet voor een maand (€30,00)
– En een vignet voor een jaar.

Tip LightTip: Voor Slovenië is het niet mogelijk om je vignet online te bestellen. Houd er dus rekening mee dat je deze bij de grens moet halen. Wij zijn naar de ÖAMTC in Salzburg gereden. Ga je met de een omgebouwde bus? Geef dit dan duidelijk aan. Busjes worden namelijk gezien als transportmiddel waardoor je veel meer voor je vignet betaald dan campers.

Waar kan ik het beste tanken

Wat je aan tanken kwijt bent hangt af van heel veel factoren zoals type auto of camper, jouw manier van rijden en de route die je kiest. Wij raden je aan om voor je vertrek een benzineprijscheck te doen. Wij hebben tijdens onze route naar Kroatië 3 keer getankt, namelijk in Duitsland, Oostenrijk en bij de grens van Slovenië. De benzineprijzen in Kroatië liggen hoog ten opzichte van deze landen waardoor je hier wat geld kan besparen.

Overzicht reiskosten van Nederland naar Kroatië

Wat zijn dan de totale kosten? Wij gaan er in dit geval van uit dat je een vakantie van 2 weken hebt geboekt en dat je via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië naar Kroatië rijdt met één stop in Duitsland.

LandItemKostenWaar te bestellen?
DuitslandMilieusticker€13,95ANWB
Tolvignetten.nl
OostenrijkVignet voor 10 dagen€14,50ANWB
Tolvignetten.nl
Vignet voor 10 dagen€14,50ANWB
Tolvignetten.nl
Tauerntunnel (heenweg)€12,50
Tauerntunnel (terugweg)€12,50
Karawanketunnel (heenweg)€7,60
Karawanketunnel (terugweg)€7,60
SloveniëVignet voor 30 dagen€30,00
TotaalTolwegen & vignetten€113,15
Schatting benzine (heenweg)€150,00
Schatting benzine (terugweg)€150,00
TotaalTolwegen, vignetten & benzine€413,15

Extra tips voor onderweg en voor in Kroatië

Als vrienden of familie vragen aan ons; waar moeten we nou echt rekening mee houden? Dan zal je ons altijd het volgende horen zeggen. Zorg dat je auto of camper van tevoren goed gecheckt is op algemene zaken als het oliepeil en wielprofiel. Want wat eigenlijk nog erger is dan stilstaan bij een controle is stilstaan naast de weg met pech! Want ook jij wilt niet met 30 graden langs een snelweg staan in zo’n fluoriserend geel hesje. Dus voorkomen is beter dan genezen.

Daarnaast is het in Kroatië verplicht om onderstaande spullen in de auto te hebben liggen. Heb je dit nog niet? Geen probleem, je kan ze gemakkelijk bestellen op bol.com.  
Een gevarendriehoek 
Een veiligheidsvest
Verbanddoos
Reservelampen
Een brandblusser wordt aangeraden

Daarnaast is het verplicht om een reservewiel bij je te hebben. Huur je een camper of auto, controleer dit dan altijd goed.

Een goede voorbereiding is eigenlijk het belangrijkste, al begint het echte werk pas onderweg. Voorkom dat jij samen met je partner of kinderen langs de weg komt te staan of dat je onnodig gaat vervelen. Bestel de items in deze blog en jij bent klaar voor je reis naar Kroatië!

Tip LightTip: Heb jij geen camper en weet je niet waar je deze kan huren? Bekijk onze blogs: Met de campers door Europa, dit moet je weten! & Camper huren? Bekijk onze 5 handige tips.

Wij hopen dat deze informatie jou helpt met het plannen van jou reis naar Kroatië. Liever een complete rondreis boeken? Kijk dan eens op de website van TravelHome. Heb je nog vragen? Dan kan je ons altijd een bericht sturen via Instagram.

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?