Thailand

Pinnen in Thailand: Tips, Kosten en Slimme Alternatieven

Pinnen Thailand
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Wanneer we aan Thailand denken, dan denken we aan witte stranden, heerlijke Pad Thai en adembenemende bezienswaardigheden. Het is heerlijk om thuis te beginnen met de ‘voorpret’ zodat jij goed voorbereid op reis gaat. Echter, een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de financiële voorbereiding, zonde want dit kan je tientallen euro’s schelen! In deze blog lees je alle informatie over pinnen in Thailand, inclusief kosten, tips en alternatieven om het meeste uit je reisbudget te halen. Ideaal voor budget reizigers maar ook om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden!


Algemene informatie over Thailand

Ben jij bezig met een reisplan voor Thailand? Bekijk dan ook onze tips voor de beste reisperiode, dagbudget en het vervoer naar en in Thailand. Je vind hier alle informatie over Thailand.

Geld en Betalingen in Thailand

Witte stranden met palmbomen, drukke steden waar van alles te doen is en uitgestrekte rijstvelden. Thailand is een prachtig land waar veel te doen. Huur bijvoorbeeld een scooter of motor, maak een tuktuk-ritje of spring op de fiets. Wat je ook kiest, je zult er op een of andere manier voor moeten betalen. Het is daarom handig om je ook financieel voor te bereiden voor je reis.

Laten we beginnen bij het begin. De officiële munteenheid is de Thaise Baht (THB). De waarde van de Thaise Baht is fluctuerend, wat invloed heeft op de wisselkoers. Het is daarom handig om een app te installeren waarmee je euro’s kan terugrekenen naar Thaise Bath en andersom. Hierdoor weet je precies wat je uitgeeft!

Tijdens je verblijf in Thailand zal je merken dat je het meest betaald met contant geld, vooral bij kleinere winkels, op marktjes en in restaurants. Ook bij excursies ontvangen ze liever cash dan een betaling met de creditcard. Uiteraard kan je bij grote organisaties of bij wat grotere hotels wel gewoon met de credit card betalen.

Pinnen in Thailand, waar moet je rekening mee houden?

Als eerst is het belangrijk om de optie ‘pinnen buiten Europa’ te activeren voor je pinpas. Dit kan je gemakkelijk regelen via je bank app op je telefoon of via het internetbankieren. Doe je dit niet? Dan zal je bankpas niet werken buiten Europa. Controleer ook gelijk of je bank een limiet heeft ingesteld voor buitenlandse geldopnames.

Lees ook: Alles over Thaise simkaarten, bellen en internet op reis
Lees ook: Thailand | Hoe lang is het vliegen naar Thailand?

Pinnen in Thailand kan erg duur zijn als je elke keer kleine bedragen pint. Je moet namelijk rekening houden met de wisselkoersen (die niet bij elke bank hetzelfde zijn) en banktransfer fees. Pinnen kost je dus al snel zo’n €6,- per pinbeurt. Dat lijkt misschien weinig maar als jij een aantal weken in Thailand verblijft, lopen deze kosten al snel op!

Tip: Vooral op toeristische locaties zal je meerdere geldautomaten vinden maar buiten de toeristische locaties en op eilanden geldt dit niet. Houd hier rekening mee en zorg dat je altijd wat cash bij je hebt!

Maar waar moet je dan rekening mee houden en hoe weet je wat je gaat betalen? Want de tarieven voor het pinnen in Thailand kunnen per bank verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van pinnen in Thailand bij de drie grooste banken in Nederland.

Service Rabobank*ING Bank*ABN AMRO Bank*
Pinpas: Betalen in vreemde valuta€0 + 1.4% koersopslag €0 + 1.4% koersopslag € 0,15 + 1,2% koersopslag, per keer 
Pinpas: Geld opnemen bij automaat€0 – €3,50 (afhankelijk van betaalpakket) + 1.4% koersopslag €3,50 + 1.4% koersopslag € 2,25 + 1,2% koersopslag 
Creditcard: Betalen in vreemde valuta€0 + 2% koersopslag €0 + 2% koersopslag €0 + 2% koersopslag 
Creditcard: Geld opnemen Automaat€4,50 + 2% koersopslag 4% van opgenomen bedrag, minimum € 4,50 + 2% koersopslag 4%, minimum van € 4,50 per transactie + 2% koersopslag 

* De getoonde gegevens van augustus 2023. Klik op de banknaam in de tabel voor meer informatie.

Naast de wisselkoersen en banktransfer fees is er nog een puntje waar je op moet letten. Tijdens het pinnen krijg je namelijk altijd 2 opties: ‘withdrawal with conversion’ of ‘withdrawal without conversion’. Kies altijd voor het laatste en voorkom onnodige kosten. Bij ‘with conversion’ mag de lokale bank waarbij je pint namelijk de wisselkoers bepalen. En die pikken graag een graantje mee, waardoor de wisselkoersen ongunstiger zijn.

Welke bank moet ik kiezen in Thailand?

Wij hebben zelf goede ervaringen met de Mandiri bank maar twijfel je? Kies dan voor een grote Thaise bank, zoals Kasikorn Bank, Siam Commercial Bank of Bangkok Bank. Mocht er dan iets mis gaan, kan je altijd even bij de bank naar binnen lopen.

Tip: Schrik niet als je bankpas niet direct uit de automaat komt. In Thailand komt eerst het geld uit de automaat, daarna pas je bankpas.

Geld omwisselen in Thailand

Een andere optie, is het meenemen van contant geld. Je hebt dan alleen te maken met de koersopslag. Je neemt euro’s (briefgeld) mee vanuit Nederland en laat deze omwisselen bij een wisselkantoor op de luchthaven in Bangkok.

Tips:
1. Bij grotere eurobiljetten (€ 50 of hoger) krijg je een betere wisselkoers.
2. Kies op het vliegveld in Bankok niet direct voor het eerste wisselkantoor dat je ziet. Ga naar de ‘kelder’ van de luchthaven, onderaan de roltrap – en dus niet in de aankomst- of bagagehal.
3. Check wat je echt betaald bij partijen zoals GWK Travelex. Je betaald bij dit bedrijf geen commissie maar ze werken niet met de ‘online’ beurskoersen. Hierdoor kan het zijn dat je online of via een currency app een ander (vaak hoger) bedrag te zien krijg. Hierdoor heeft deze optie niet onze voorkeur.

Er zijn drie wisselkantoren die wij je aanraden in Thailand:

  1. Super Reich 1965 (oranje kantoor);
  2. Superrich Thailand (groene kantoor);
  3. Value Plus Currency Exchange (rood kantoor).

Tips & tricks voor je geldzaken in Thailand

We hebben al een aantal tips gegeven maar we kunnen ze niet vaak genoeg herhalen. Daarnaast gaan we er vanuit dat iedereen toch wel een aantal keer zal gaan pinnen in Thailand waardoor deze weetjes je goed van pas gaan komen!

  • Activeer je pinpas via je bank app op je telefoon of via het internetbankieren voor ‘pinnen buiten Europa’. Doe je dit niet? Dan zal je bankpas niet werken buiten Europa. Deze functie staat bij de meeste banken standaard uitgeschakeld.
  • Controleer of je bank een limiet ingesteld heeft voor buitenlandse geldopnames.
  • Pin zoveel mogelijk! Dit scheelt je in ieder geval die paar euro vaste kosten per opname.
  • Kies altijd voor Withdrawal without conversion. Tijdens het pinnen krijg je 2 opties: “ Withdrawal with conversion’ of ‘Withdrawal without conversion’. Kies altijd voor het laatste en voorkom onnodige kosten.
  • Je kunt het beste pinnen bij een Thaise bank. Hier staan vaak beveiligingscamera’s en mocht er iets mis gaan, dan kun je altijd binnenstappen en tijdens kantooruren om hulp vragen.
  • Download een currency app  (voor iPhone en voor Android) om de wisselkoersen van Thaise banken met elkaar te vergelijken.

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Als je ervoor kiest om via deze links een aankoop te doen, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost. Door gebruik te maken van deze affiliate links steun jij Thousandtravelmiles. Wij kunnen hierdoor de wereld ronddwalen, de website bekostigen en jou gratis informatie aanbieden voor het plannen van jouw reis. Dit betekend dat een ‘echt’ persoon een klein vreugde dansje doet als jij via deze link een aankoopt doet! You’re a legend!

× Hoe kunnen we je helpen?