Thailand

Kies voor de lokale bus! Openbaar vervoer Bangkok | Thailand

Bangkok Thailand taxi
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

De lokale bussen in Bangkok bieden een betaalbare manier om door de stad te reizen. Het is daarnaast ook een geweldige manier om het echte Bangkok te zien, maar het kost wat tijd om eraan te wennen. De heftige rijstijl, het slecht verkeer, vervuiling en bezwete medepassagiers zijn een aantal dingen die je tegenkomt tijdens je rit. Dit is echt, hardcore Bangkok & wij vonden het fantastisch!


Algemene informatie over Thailand

Ben jij bezig met een reisplan voor Thailand? Bekijk dan ook onze tips voor de beste reisperiode, dagbudget en het vervoer naar en in Thailand.

Openbaar vervoer Bangkok | Bus

Wij hebben in Bangkok veel gebruik gemaakt van de lokale bussen. Deze gewone bussen vallen onder de busmaatschappij van de overheid en zijn daarom goedkoop. De Bangkok Mass Transit Authority (BMTA) biedt busdiensten aan in Bangkok en provincies zoals Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Sakhon, Samut Prakan en Nakhon Pathom. De BMTA heeft meer dan 100 routes en meer dan 3.000 bussen. Met andere woorden; je moet een bus kunnen vinden naar jou locatie!

Soorten bussen in Bangkok

Veel toeristen weten niet dat de busroutes in Bangkok erg uitgebreid zijn. Zonde, want het kan je tientallen euro’s schelen in vergelijking met de taxi of tuktuks. De meeste bussen rijden dagelijks tussen 05.00 en 23.00 uur. De bussen kosten tussen de 8 en 10 bath (€0,22 – 0,27) voor de hele route. Het maakt dus niet uit waar je instapt en hoelang je in de bus zit.

Wij hebben tijdens ons bezoek aan Bangkok meerdere bussen genomen en hebben nooit meer dan 10 Bath (€0,27 cent) per persoon betaald.

Tip: Kies jij voor een bus rit buiten de stad Bangkok of in de nacht? Houdt er dan rekening mee dat de prijzen iets kunnen afwijken. Wij kunnen dit online vinden: Bussen met airconditioning (crèmeblauw) starten vanaf 12 baht (afhankelijk van de afgelegde afstand). Nachtbussen (crèmerood) kosten ongeveer 9,50 baht. EURO II-bussen (geeloranje) kosten tussen de 13 en 25 baht, afhankelijk van de afgelegde afstand.

Hoe een bus te nemen in Bangkok

Bestemmingen op de stadsbussen zijn in het Thais geschreven. Dit kan dus wat lastig zijn. Maar gelukkig hebben we Google Maps. Je kan via Google Maps gemakkelijk je route uitstippelen. Je ziet in het overzicht welke bus je moet nemen, waar je moet opstappen en hoe laat ze komen. De bussen zijn bijna altijd op tijd en rijden regelmatig. Wij raden je wel aan om het bord te controleren die bij de opstapplaats / busstop staat. Twijfel je? Vraag het de lokale bevolking, zij helpen je graag verder!

Tips voor het openbaar vervoer Bangkok

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je de bus neemt in Bangkok:
– De bus stopt alleen als jij aangeeft dat hij moet stoppen. Zwaai naar de buschauffeur tot dat de bus voor je staat. Stopt niet eerder met zwaaien want bij twijfel rijden ze door.
De ritprijs / je busticket wordt in de bus opgehaald door een busconducteur. Je vindt de prijs van je busticket op het bonnetje. Ze hanteren vaste tarieven voor de reguliere bussen.
Zorg dat je kleingeld bij je hebt. Een biljet van 100 baht is in een bus met airco acceptabel, maar niet zozeer in gewone of kleinere bussen (bankbiljetten van 500 en 1.000 baht kunnen echt niet!).
Hou het bonnetje / busticket bij je. Ga je een langere afstand dan kan het zijn dat je per afstand betaald. Dit geldt niet voor de kortere afstanden in de stad Bangkok zelf.
Geef je zitplaats af aan kleine kinderen, monniken, ouderen en zwangere vrouwen. Moet je staan? Zorg dat je je goed kan vasthouden aan de rails.
Eenmaal in de bus, blijf naar binnen lopen. Ga niet voor de deur of in het midden van de bus staan.
Laat weten als je wilt uitstappen. Waarschuw de chauffeur dat je wilt uitstappen door op een zoemer / stop knop te drukken voordat de bus je halte bereikt. Als je niet zeker weet waar je moet uitstappen, vraag dan de busconducteur om je dat te laten weten. Ze helpen je namelijk graag!

Tip: Het is handig als jij je adres of eindbestemming kan laten zien op Google Maps.

Hoe overleef ik een lange busreis?

Ga jij ook een rondreis maken door Thailand? Gaaf! Je zal dan naast de lokale bus ook meerdere malen in de lange-afstand-bussen of mini vans terecht komen. Om ervoor te zorgen dat jij je niet gaat vervelen hebben we een paar leuke spellen op een rijtje gezet. Ze zijn compact, goedkoop en zorgen voor heel wat gezelligheid. Daarnaast is dit de ideale manier om vrienden te maken.

Om nog even terug te komen op de lokale bussen in Bangkok. Niet iedereen zal deze manier van reizen prettig vinden. De heftige rijstijl, het slecht verkeer, vervuiling en bezwete medepassagiers zijn niet voor iedereen geschikt. Maar nogmaals, dit is echt, ‘hardcore’ Bangkok. Een unieke ervaring die wij iedereen aanraden. Als jij bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, dan zal je snel door hebben hoe het werkt. Laat je weten wat jij er van vond?

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl.

× Hoe kunnen we je helpen?