BaliIndonesië

Wat te doen op Nusa Penida? Bekijk alle tips!

Keling King beach - Nusa Penida - Thousandtravelmiles
Author Avatar

Geschreven door Thousand Travel Miles

Naast de eilanden Nusa Lembongan en Nusa Ceningan is Nusa Penida een eiland die je zeker moet bezoeken. Dit kleine paradijs vind je aan de oostkust van Bali. De prachtige witte stranden en kliffen zorgen voor adembenemende uitzichten! En alhoewel het maar 35 min varen is van Bali, is het een compleet andere wereld. Het toerisme is de afgelopen jaren gegroeid op het eiland door populaire spots als kelingking Beach en Angle’s Billabong. Maar het is nog altijd een stuk rustiger dan Bali. Naast de populaire spots vind je op Nusa Penida het echte Indonesische leven.


Alles over Nusa Penida

Pinnen op Nusa Penida

Als je naar één van de eilanden rondom Bali gaat is het belangrijk om te weten dat pinnen niet altijd mogelijk is. Zover wij weten zijn er 2 pinautomaten op Nusa Penida, waarvan wij er één hebben gevonden dicht bij de haven. Je kan hier met je bankpas pinnen maar we raden je alsnog aan om contact geld mee te nemen of je creditcard (VISA of MASTERCARD).

Vervoer naar en op Nusa Penida

Vanaf Sanur naar Nusa Penida is ongeveer 35 minuten met een boot. Tickets kan je kopen in de haven voor circa 200.000 IDR (€12,00). Vanaf Nusa Lembongan is het ongeveer 10 minuten met de boot voor circa 50.000 IDR (€3,00). Wij raden je aan om altijd langs meerdere ticketloketten te gaan aangezien de prijzen erg ver uit elkaar kunnen liggen. Houd er rekening mee dat je reistijd langer kan zijn, in Bali houden ze namelijk geen strakke vertrektijden of vaarschema’s aan. 

Als je op Nusa Penida aankomt zijn er genoeg chauffeurs die jouw naar je hotel of hostel kunnen brengen. Via Airbnb of Booking.com wordt een pick-up service vaak direct aangeboden. 

Tip: Spreek altijd van te voren een prijs af, zo betaal je nooit teveel. 

Ben je op Nusa Penida dan raden wij je aan om een scooter te huren. De afstanden tussen de verschillende populaire spots zijn namelijk lang. Houd er wel rekening mee dat je hier niet altijd over mooi geasfalteerde wegen kan rijden. Sommige wegen zijn een behoorlijke uitdaging maar een scooter geeft je enorm veel bewegingsvrijheid.

  • Kosten Scooter: Vanaf €5,- per dag
  • Waar huren: Vaak te huren bij het hotel/hostel waar je verblijft.

Tip: Neem een internationaal rijbewijs mee. Deze is gemakkelijk aan te vragen bij een ANWB-winkel bij jouw in de buurt.

Tip: Als je zelf gaat rijden, raden wij je aan op de volgende route app te gebruiken: Maps.me.

Waar kan je het best verblijven op Nusa Penida en voor hoelang?

Nusa Penida is een stuk groter dan Nusa Lembognan en Nusa Ceningan. Echter is het een stuk minder ‘ontwikkeld’. Je kan er niet spreken van een centrum waar je alle hotels, hostels en restaurants vindt. Op grote delen van het eiland vind je niks meer dan bouwplaatsen, palmbomen of de jungle. Wil jij toch het liefst alle gemakken dicht bij de hand hebben dan raden we je aan om te verblijven in het noorden. Hier vind je namelijk de meeste hotels aan de mainstreet die van oost naar west loopt. Wil je liever iets verder van het toeristische gebied verblijven kies dan een verblijf wat verder hier vandaan.

Hoelang je op Nusa Penida wilt blijven is geheel afhankelijk van wat je allemaal wilt zien. Wil je alle plekken hieronder bezoeken dan raden we je zeker aan om 3 a 4 dagen te blijven.

Wat is er te doen op Nusa Penida?

Zoals we hierboven al noemden heeft Nusa Penida veel mooie spots, mooie stranden en heel veel groen! Met de scooter of een privé chauffeur kom jij op alle plekken die Nusa Penida zo ongelofelijk mooi maken. Houd er rekening mee dat het rijden op Nusa Penida een uitdaging kan zijn en je dus lang onderweg bent. Om je route zo efficiënt mogelijk in te delen, hebben wij de oostkust en westkust van elkaar gescheiden. 

Westkust van Nusa Penida

Kelingking Beach: Dit uitzicht heb je vast op Instagram of Pinterest voorbij zien komen. Kelingking Beach heeft een spectaculair uitzicht over de bekende ‘dinosaur head’ en een prachtige wit strand. Wij raden je zeker aan om hier naar toe te gaan. Maar… je komt niet gemakkelijk bij al dit moois. Het uitzicht vanaf de top is al adembenemend maar wil je dichterbij komen dan moet je rekening houden met een flinke hike. 

  • Hike van circa 45 min. 
  • Geen trappen, maar een rotswand waar je jezelf goed moet vasthouden.
  • Geen veiligheidsmaatregelen, zorg voor goede schoenen
  • Neem veel water mee voor de heen en terugweg. Je kan ook beneden water kopen maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit elke dag zo is. 
  • Ga vroeg in de ochtend zodat het niet zo druk is. Ga je toch later op de dag? Zorg dan dat je voor het donker wordt weer terug bent.

Eenmaal beneden aangekomen? YOU ARE AMAZING!! Zorg dat je goed op je spullen let en wees voorzichtig bij de zee. De zee is namelijk erg ruig, heeft hoge golven en een flinke onderstroming. 

Westkust van Nusa Penida

Angel’s Billabong & Broken Beach: Vanaf Kelingking Beach is het 45 minuten rijden naar Broken beach. Hier vind je een natuurlijke poort en een spectaculair uitzicht. Ook blijkt er 150 meter verder een natuurlijke infinity pool te zijn waar je in mag zwemmen. Heb jij hem gevonden, laat ons het weten!

Peguyangan waterfall: Met een 150 meter hoge blauwe trap ga je naar een kleine waterval. De weg naar beneden is al een hele beleving door de open trap en de enorme hoogte. Wij raden je aan om er niet alleen voor de waterval naar toe te gaan want dan zal het tegenvallen.

Snorkelen met Manta Rays: Op Nusa Penida kan je op verschillende plekken snorkel en duiktrips regelen. In de zee rondom Nusa Penida zwemmen namelijk manta’s van 2 tot 3 meter in doorsnee. Wil je dit een keer meemaken dan raden we je aan om het hier te doen. Je hebt het hele jaar door namelijk een grote kans om ze tegen te komen. Wees je er wel van bewust dat Manta’s plakton eten en ze dus in deze gebieden het best te vinden zijn.

Tip: Ben je gestoken door plakton en krijg je bultjes, geen paniek. Ga het water uit en laat je huid opdrogen. Met een half uur zijn de bultjes verdwenen.

Oostkust van Nusa Penida

De oostkust is nog wat minder ontwikkeld dan de westkust. Je vind hier naast Diamond en Atuh beach, vele viewpoints, Rumah Phon Treehouse, de ondergrondse tempel Giri Putrui en de Teletubbies Hill.

Diamond and Atuh beach: Deze twee stranden heb je vast en zeker voorbijzien komen op Instagram. Ze liggen vlak naast elkaar en zijn daarom goed te combineren.

Veel bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en zijn daarom makkelijk te combineren!

Wij proberen onze blogs zo up-to-date mogelijk te houden maar dit kan niet zonder jouw hulp. Mocht er iets veranderd zijn, laat het ons weten via info@thousandtravelmiles.nl

× Hoe kunnen we je helpen?